Vuitanta-tres morts en una setmana a les residències de Catalunya: “Necessitem la tercera dosi ara”

  • L'augment de la transmissió comunitària en la cinquena onada i el descens dels nivells d'anticossos entre alguns interns, les principals causes

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
04.08.2021 - 19:46
Actualització: 04.08.2021 - 19:58

El 27 de maig les residències catalanes van desaparèixer de la zona vermella. Després de mesos de lluita contra la quarta onada, els més de mil centres que hi ha repartits arreu de Catalunya havien aconseguit no tenir cap brot dins de les seves instal·lacions. Però l’alegria ha durat poc. L’aixecament de les restriccions va començar a tenir efectes i el 15 de juliol ja hi havia 31 centres que tornaven a estar en zona vermella, és a dir, amb algun contagiat entre els seus residents. Ara, a principi d’agost, aquestes conseqüències s’estan visibilitzant amb un repunt de les defuncions.

Davant el repunt de contagis, a mitjan juliol els departaments de Salut i Drets socials van decidir de reforçar les mesures de protecció a les residències. Es van incrementar les PCR setmanals als professionals no vaccinats i no vaccinats –a tots dos grups els en feien només una–, es va disminuir de 2 a 3 el nombre de visitants simultanis i es van implementar els tests d’antígens ràpids als visitants.

Però les mesures de moment no han tingut efecte, per això dilluns Salut va decidir de prorrogar-les dues setmanes més. El repunt en el nombre de defuncions ha anat en augment de forma accelerada. Les dades parlen per si soles. El 14 de juliol només hi havia hagut quatre morts a les residències catalanes en el darrer més. Des de llavors, en només vint dies, n’hi ha hagut 124. Si acotem encara més el focus observem que amb les dades consolidades que ofereix Salut, en la setmana que va del 24 al 31 de juliol hi va haver vuitanta-tres morts.

La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, diu no s’esperaven la virulència de la cinquena onada: “No hi havia morts, els centres eren segurs, per això tampoc no hi havia restriccions. Però quan hi va començar a haver tanta incidència i van créixer els contagis a nivell poblacions, el virus ens va entrar. No som estancs”, lamenta en declaracions telefòniques.

També assenyala un altre element clau que ha afavorit l’augment de la mortalitat. Un estudi realitzat per IrsiCaixa publicat ahir assenyala que les persones més grans de seixanta-cinc anys que no han passat la covid i han estat vaccinats generen uns nivells d’anticossos neutralitzants més baixos en comparació amb els que sí que han passat prèviament la malaltia. De fet, els que no han estat infectats mostren nivells molt baixos d’anticossos protectors tres mesos després de rebre la pauta completa del vaccí. “Ja sabíem que molts residents tenien un nivell d’immunitat baix, i aquest estudi ho confirma. Necessitem ja la tercera dosi”, diu Pascual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor