16.07.2016 - 22:00
|
Actualització: 18.07.2016 - 07:18
Amb motiu del compliment dels vuitanta anys des de l’esclat de la guerra de 1936-39, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (Eurom) organitzen demà el col·loqui ‘La victòria contra el feixisme: Barcelona 1936. 80 anys de la Guerra Civil espanyola‘. Segons els organitzadors, es pot afirmar que la capital catalana fou la primera a vèncer el feixisme a Europa, tenint en compte que la guerra de 1936-39 fou l’avantsala de la Segona Guerra Mundial. L’activitat forma part del programa d’actes per a commemorar el vuitantè aniversari del començament del conflicte, que té el suport del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.
La sessió de benvinguda anirà a càrrec de Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, acompanyat d’Albert Royo, secretari general del Diplocat, i del conseller Raül Romeva. La conferència inaugural serà de Georges Mink, professor del Col·legi d’Europa a Natolin i director de recerca del Centre Nacional de Recerca Científica de França (CNRS).
Tot seguit, una taula rodona d’experts tractarà de la guerra de 1936-39 des de perspectives diferents. El catedràtic d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona José Luís Martín parlarà de la resistència antifeixista a Barcelona i Catalunya, mentre que Mary Nash, catedràtica d’història contemporània de la Universitat de Barcelona, explicarà el paper de les dones milicianes en la defensa de la República. D’una altra banda, Robert S. Coale, professor d’Estudis Hispànics de la Universitat de Rouen (Normandia) i representant de l’Abraham Lincoln Brigades Archive a Europa, analitzarà el paper de les Brigades Internacionals en el conflicte bèl·lic.