Vuit vins per a tastar aquestes festes

  • Us proposem quatre vins blancs i quatre de negres del país, variats en terrer i en varietats de raïm, en anyades i elaboracions, per a triar i celebrar

VilaWeb
Fotografia: Kelsey Knight / Unsplash.
Montserrat Serra
23.12.2023 - 21:40
Actualització: 24.12.2023 - 10:36

Àmfora Blanc Moscatell sec 2021 del celler les Fresses (DOP Alacant)

Aquest vi neix al sud del massís del Montgó, al poble de Jesús Pobre, administrativament lligat a Dénia. És un territori que conserva un poblat iber del segle VI aC, on ja s’elaborava vi. Aquest vi, 100% moscatell d’Alexandria, és elaborat en àmfores fetes pel ceramista Carles Llarch amb terra de la mateixa finca i amb la forma de les àmfores trobades a la zona. L’enòloga i propietària del celler és Mara Bañó, que amb els vins pretén de recuperar la dignitat de la moscatell, la més emblemàtica de les varietats blanques d’Alacant. Bañó presideix l’Associació de Vins Singulars i de Poble de la Marina Alta.

Àmfora és un vi sec de moscatell (la moscatell també serveix per als vins dolços), conreat en dues parcel·les: les Freses (terra vermella argilosa) i l’Alqueria de la Colomer (calcària), totes dues a nivell de la mar. Fa la fermentació amb llevats propis amb peu de bóta i criança de set mesos sobre les seves mares, en àmfores de fang de 350 litres, sense fred. L’àmfora es desfanga una sola vegada, per a preservar al màxim el caràcter de les parcel·les i de l’anyada.

Sasserra Malvasia de Sitges 2019 del celler Vega de Ribes

L’enòleg Enric Bartra impulsa aquest projecte familiar que té les arrels i la seu actual en una masia que data del segle XVI a Sant Pere de Ribes, al massís del Garraf. Ha estat un home clau en la recuperació i elaboració de la malvasia de Sitges, que tot i el prestigi i antigor, és una varietat que va ser a punt de desaparèixer. El Sasserra és un vi icònic en aquest sentit i també és poc corrent, perquè és una malvasia a la qual se li fa una criança. Fa una fermentació lenta i una criança sobre les mares, que li dóna cos i una untuositat molt singular, sense perdre l’acidesa i les aromes florals i de fruita groga.

La Mènsula 2021 del celler del Miracle

Projecte petit, amb vinyes al voltant del santuari del Miracle i al voltant de Solsona. Aquest és el que podem anomenar un vi de monestir i així ho fa constar a l’ampolla el seu elaborador, el vitivinicultor Jordi Molner. D’aquesta anyada n’ha produït 2.376 ampolles. És un vi que conté 45% de garnatxa blanca, 40% de macabeu i 15% de picapoll blanc. En el procés d’elaboració es fa un premsatge suau i després del desfangat el most fermenta en dipòsit d’acer inoxidable. El vi fa una criança sobre mares fines en el mateix dipòsit i es fa un battonage durant les vuit primeres setmanes. La criança és de vuit mesos.

Improvisació Xarel·lo 2020 del celler Enric Soler (DO Penedès)

Enric Soler és un elaborador conegut i valorat per la seva tasca de recerca i elaboració de vins a partir de l’agricultura biodinàmica i, especialment, de la varietat xarel·lo. Aquest vi fa poc ha estat destacat pel crític de vins del New York Times, Eric Asimov, com un dels vins memorables que ha tastat enguany. I en diu això: “Vi blanc subtil, però sublim. Enric Soler és un antic sommelier que va heretar una vinya catalana plantada l’any 1945. Els seus vins sempre els trobo emocionants, i el dia que vaig tastar aquest no va ser diferent. Tenia una textura rica, salina i carregada d’energia dinàmica.”

La vinya vella d’on neix aquest vi és a l’Alt Penedès. Respecte del procés d’elaboració, una part del most flor (80%) fermenta en tines de roure austríac i l’altra (20%) en dipòsits de ciment. El vi reposa als mateixos contenidors fins que és embotellat, sense clarificar ni filtrar.

L’Elixir Negre 2021, del celler Vidbertus (DO Conca de Barberà)

100% trepat. És un vi que sorprèn i exalta. El celler Vidbertus elabora els vins a les instal·lacions del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, tot i que els propietaris tenen un antic celler a l’Espluga de Francolí, que data del 1860, que tan sols serveix d’espai d’exposició dels vins. Actualment, el celler elabora vint mil ampolles amb nou referències.

Aquest vi surt de la part més alta d’una vinya en forma d’amfiteatre de Barberà de la Conca. És una vinya ecològica. S’hi fa una verema tardana. El raïm s’aboca en foudres de dos mil cin-cents litres, per a aconseguir una microoxigenació i que la fusta sigui molt subtil. L’enòleg, Albert Rovira, explica com veu la varietat trepat: “És una varietat molt vertical, força atlàntica i un punt iodada. Penso que és una varietat molt adequada per a menjar amb sushi, salmó, peix blau i amb vegetals. L’aroma de la trepat em recorda la fruita de secà, com l’aranyó. N’hi ha molt al voltant de la vinya. També és una varietat que segons la zona on la tens plantada es comporta molt diferent. El nostre gran enemic és la boira. El raïm madura a final d’octubre i al llarg de l’any té un canvi tèrmic molt extrem: de dia el termòmetre es pot enfilar fins als 35° i a la nit caure fins als 18°. Això li dóna frescor, que és el que busquem; frescor i finor.”

Especial Picapoll Negre 2019, del celler Oller del Mas (DO Pla de Bages)

Aquest és un dels cinc vins catalans que enguany ha estat distingit com a vi de finca qualificada. Un 100% de picapoll negre, una varietat recuperada que l’elaborador, Frank Margenat, va empeltar d’uns ceps vells que van aconseguir sobreviure, en un moment en què la varietat era pràcticament extingida. Per tant, aquest vi neix d’una vinya jove (quinze anys) d’una varietat antiga, que té poca graduació i se’n poden produir pocs quilos. Se’n fan unes dues mil ampolles. És un vi fi i elegant, un negre que no és robust sinó delicat i segons com es mostra amb una seductora fragilitat. I és tremendament expressiu, fresc i molt mineral, amb tensió, la que li dóna una acidesa molt marcada. El vi fa una criança en bóta de roure de Slavonia de cinc-cents litres, ou de ciment i àmfores durant nou mesos. I posteriorment fa una criança mínima de sis mesos en ampolla abans no surti al mercat.

Pater 2020 del celler Ficària

És un vi de garnatxa negra d’una vinya de ceps nascuts de clons antics de les seves garnatxes. És un vi que explica molt aquest celler familiar instal·lat al poble de la Figuera, al Priorat, que enguany celebra els vint anys. És el primer vi que van elaborar a Ficària el 2003. El celler el porten en Jaume Roca, Montse Castro i la filla, Èlia Roca. Fa tres anys que Ficària pertany al moviment dels vinyataires lliures.

Aquest Pater és un vi fet en homenatge al pare de Jaume Roca. És una garnatxa negra 100% provinent de tres vinyes del municipi. La Figuera és territori de garnatxes, sobretot, i s’expressen d’una manera singular, perquè són molt fresques. El vi fa una criança en fusta de dotze mesos i tot i que té quinze graus, mostra una frescor cítrica que fa que no sigui un vi que pesi. Tal com va dir el sommelier Ferran Centelles: “És un vi de textura suau i melosa, agradable de beure i de gran qualitat. Una garnatxa actual, fresca, molt fragant, amb menys impacte tàctil que aromàtic.” Té una gran capacitat d’envelliment.

XX 2004 del celler Jaume de Puntiró (DO Binissalem)

Aquest celler de Santa Maria del Camí, a Mallorca, acaba de treure el XX, vi de segle, un vi negre de guarda del 2004, que prové d’una vinya vella, Cas Misser Fiol del mateix municipi. Conté les varietats manto negre i cabernet sauvignon. Un vi envellit durant dotze mesos dins bótes de roure d’Allier i bótes de roure americà i guardat en rima dins l’ampolla durant quasi divuit anys.

Els germans Calafat expliquen: “El raïm fou veremat a final de setembre del 2004, quan el fruit començava la sobremaduració. La producció per cep és de tan sols 400 grams. Al celler es va desrapar i es va aixafar el gra. Aleshores es va refrigerar a 12 °C per possibilitar una llarga maceració amb fred. Així i tot, la fermentació començà tot d’una i es va allargar vint-i-un dies a una temperatura de 16 °C. Després se’n va fer un premsatge suau. El vi va restar uns dies de repòs abans de ser transvasat a les bótes de roure d’Allier. La criança dins les bótes es fa dins una sala a temperatura constant. L’envelliment en bóta de roure es va perllongar durant dotze mesos. L’embotellament sense filtratge es va fer la darrera setmana del mes de febrer del 2006 i tot seguit es va embotellar.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor