Vuit de cada deu empreses de la Cambra Britànica a Espanya temen que es produeixi un Brexit “dur”

  • El 82% de les empreses de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya (British Chamber) tem que es produeixi un Brexit "dur", ja que les seves conseqüències afectarien "negativa o molt negativament" els seus negocis.

VilaWeb
Redacció
25.05.2017 - 14:00

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

El 82% de les empreses de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya (British Chamber) tem que es produeixi un Brexit “dur”, ja que les seves conseqüències afectarien “negativa o molt negativament” els seus negocis.

En concret, les conseqüències que més preocupen són el blindatge dels fluxos migratoris o de l’accés al mercat comú, així com l’establiment de barreres aranzelàries a les importacions i exportacions de béns.

En aquest context, les empreses esperen que els negociadors de la UE i el Regne Unit intentin salvaguardar el comerç i els negocis bilaterals, i creuen que haurien de ser molt cautelosos i centrar les converses en els fluxos de talent entre Europa i les Illes britàniques, la legislació i els impostos i aranzels de béns i serveis.

Davant una opció de sortida “tova”, els empresaris es mostren més optimistes i més de la meitat creu que no tindria efecte que podria ser fins i tot positiu per als seus negocis.

A més, la meitat de les empreses consultades afirma que ja ha iniciat el desenvolupament d’estratègies específiques per a la gestió de la sortida, mentre que abans del referèndum solament el 21% tenia un pla de contingència.

Més de dos terços de la British Chamber es mostren ara més escèptics davant la sortida del Regne Unit de la UE que en els dies posteriors a la celebració del referèndum, a causa de l’activació de l’article 50 del Tractat de Lisboa el passat 29 de març, que ha provocat nerviosisme en els membres de l’organització.

D’altra banda, gairebé la totalitat del centenar d’empreses de la Cambra està d’acord que el Brexit tindrà conseqüències negatives en l’economia espanyola, ja que el Regne Unit és el principal país inversor d’Espanya amb més de 63.000 euros i al voltant de 160.000 empleats.

Dues terceres parts dels empresaris enquestats opinen que Espanya acceptaria una ralentització en la seva economia si així s’aconsegueix una estabilitat comunitària, i el 56% creu que la llibertat de moviments de persones i béns ha de ser la prioritat d’Espanya en la futura relació amb el Regne Unit. En menor mesura, els acords comercials i els drets dels ciutadans nacionals en el Regne Unit són considerats també aspectes clau.

Una dada destacable de l’estudi és que dos terços dels consultats consideren que hauria de repetir-se el referèndum després de les informacions sorgides posteriorment, en les quals s’afirmava que els regs de la sortida de la UE “s’havien exagerat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor