16.01.2024 - 21:40
Els menors podran tornar a presenciar corregudes de toros a les Illes. I serà de la manera més inesperada: gràcies al decret llei 6/2023 de mesures urgents en matèria d’habitatge que el govern del PP impulsa i que és pendent de l’aprovació al parlament. Aquesta és la fórmula que la dreta i l’extrema dreta han trobat per a satisfer una de les reivindicacions de Vox signades en el pacte de governabilitat.
De fet, és Vox que va presentar una esmena al text dimecres passat –el dia del termini– demanant que s’hi afegís una nova disposició addicional per modificar la llei 9/2017 de regulació de les corregudes de bous i de protecció dels animals a les Illes Balears. Aquesta llei és la que van aprovar el PSIB, Més per Mallorca i Podem al parlament durant la primera legislatura del pacte de progrés i que prohibia l’entrada de menors als espectacles taurins.
“És una aberració. La idea que els menors puguin tornar a entrar a un espectacle tan vergonyós no té solta ni volta.” Així s’expressa el president del partit animalista Progrés en Verd, Guillermo Amengual, en declaracions a VilaWeb. “Supòs que la tauromàquia sobreviurà, no depèn del fet que hi entrin vint, trenta o quaranta nins als quals els pares vulguin fer veure com pateix l’animal fins a morir”, afegeix.
La mesura la va anunciar dilluns el portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, en una conferència de premsa a la cambra. El PP ho defensa assegurant que forma part dels acords d’investidura i que l’entrada de menors a les corregudes de toros és “una realitat a la immensa majoria” de l’estat espanyol. “A la tramitació de les mesures en favor de l’habitatge, volíem parlar d’habitatge, no de toros. Però ja ho anuncii per no haver de discutir o respondre a aquesta pregunta fins que es tramiti. Queda clar, hi votarem a favor”, va dir Sagreras davant els micròfons.
Alhora va mostrar un to desafiant cap al PSIB, recordant que Podem ja havia intentat aquesta prohibició al congrés espanyol i el PSOE li ho havia impedit. “Esperem que els socialistes votin ara en conseqüència”, va dir Sagreras. Amb tot, la votació potser no es farà fins el mes de març, quan el decret d’habitatge hagi passat per comissió.
“Es riuen del problema de l’habitatge”
El diputat de Més per Mallorca Ferran Rosa va advertir de l’estratègia que seguien PP i Vox a les xarxes socials, i va criticar que dins un decret d’habitatge s’inclogui l’aixecament de la prohibició de l’entrada als menors als toros: “Sabent que poden modificar-ho per llei quan vulguin, es riuen de tots i del problema de l’accés a l’habitatge.” El coordinador general del partit, Lluís Apesteguia, afegí: “Infants a veure torturar i matar toros, si no hi ha cap torero o cavall també ferits o morts. Aquesta és una prioritat per a PP-Vox.” En la mateixa línia s’expressa Amengual, qui opina que introduir una esmena en un decret que tracta d’una situació tan crítica com l’accés a l’habitatge és una errada: “És una cosa molt seriosa; l’accés a l’habitatge a les Illes és un problema molt greu.”
Amb una al·lusió al tarannà del govern durant el primer mig any de govern, Apesteguia ha estat molt crític a les xarxes: “No sé com no els cau la cara de vergonya de fer el joc a les psicopaties dels seus socis.” De fet, no és el primer acord a què arriben PP i Vox en relació amb els toros, perquè al setembre a Palma es va votar de retirar el títol de “municipi antitaurí” –una adhesió que va fer la capital el 2017 juntament amb una trentena més de localitats–, a més de declarar la tauromàquia com un bé immaterial de la ciutat. També es va proposar de declarar Palma com a ciutat taurina, però no va prosperar.
Amengual subratlla: “Tant a Palma com al govern, qui mana és Vox. És qui decideix.” Ell pensa que quan es va signar l’acord d’investidura, el PP s’hi havia d’haver negat: “L’actitud del PP és vergonyosa, havia d’haver pegat un cop damunt la taula i dir que hi havia coses més importants a discutir.” Tot allò que fa Vox, afegeix, va contra els animals. I posa l’exemple l’augment de les àrees de caça a Palma o la negativa que les galeres elèctriques substitueixin les propulsades per cavalls: “Van en contra dels animals i dels interessos importants de la ciutadania.”
Els toros ‘a la balear’
El 2017 el pacte de progrés va aconseguir de prohibir l’entrada als menors als espectacles de toros, però també hi hagué un canvi radical a les corregudes tal com es coneixien fins llavors. Allò, de fet, va equivaler a la supressió, perquè ningú no les volia celebrar amb aquelles condicions. De tota manera, no es va voler prohibir les corregudes directament, perquè els tribunals ja havien tirat per terra lleis com la catalana, aprovada el 2010. Per esquivar una sentència idèntica, es va optar per prohibir l’ús de banderilles, les espases i qualsevol instrument que pogués causar ferides al toro. És a dir, unes corregudes de bous sense sang i sense mort. La llei també prohibia la presència de cavalls i només podien sortir tres toros per espectacle, durant deu minuts cada un. Amengual explica que en aquells moments es va fer tant com es va poder, perquè la tauromàquia era protegida per llei d’ençà del 2013, quan la norma aprovada durant el mandat del PP de Rajoy la va convertir en patrimoni cultural.
En la norma balear, l’alcohol tampoc no hi era permès. De fet, ni les prohibicions a l’alcohol ni a l’entrada de menors no formaven part del recurs d’inconstitucionalitat, de manera que continuen vigents fins que PP i Vox no diguin el contrari. Quant als menors, el camí ja és aplanat i tan sols és qüestió de temps que s’aprovi una de les reivindicacions més insistents del partit d’extrema dreta sempre que s’acosten corregudes de bous al Coliseu Balear o a més places de Mallorca, com ara la d’Inca. Això sí, de corregudes cada any se’n programen menys, per falta d’afluència de gent.
Els toros a la balear van defallir el 2018. El PP de Mariano Rajoy ja va anunciar el novembre del 2017 que hi interposaria un recurs i el Tribunal Constitucional va acabar tombant la llei. Al·legava que el Parlament de les Illes no tenia competències per a aprovar el text. Finalment, els toros van tornar a les Illes l’estiu del 2019 i el govern de progrés no va fer més passes per mirar de prohibir-los.
Ara com ara, l’única porta que sembla oberta per a prohibir els toros, segons que assenyala Amengual, és que reïxi la iniciativa legislativa popular presentada aquest mes al congrés espanyol per a eliminar la tauromàquia com a patrimoni cultural, tot i que, de moment, sembla prou difícil.