Vox ja marca l’agenda d’Extremadura sense tenir-hi diputats

  • Excitar l'anticatalanisme per amagar la mala gestió o una situació econòmica catastròfica és un clàssic del PSOE meridional espanyol *** El Consell aprova l'estatut de la nova Agència Tributària Valenciana *** Escridassen Mateo Salvini durant un acte electoral a l'Alguer

VilaWeb
Pere Martí
18.01.2019 - 20:30
Actualització: 19.01.2019 - 01:10

TEMA DEL DIA
Incompetència.
Extremadura és una regió espanyola que té una taxa d’atur del 21%. En el cas dels joves, es dispara fins al 40%. Aquests últims cinc anys, 13.000 joves extremenys han hagut de marxar per trobar una feina digna. Cada mes, Extremadura perd dos-cents joves entre 20 i 39 anys. Actualment, té la taxa de pobresa més alta de l’estat espanyol, un 44,3%, i set municipis de la regió se situen entre els deu més pobres d’Espanya. També té el PIB per capita més baix de l’estat. La situació és francament alarmant, però la seva classe política, sense distinció d’ideologia, té una manera de tapar tanta incompetència: l’anticatalanisme. Els extremenys no tenen la culpa de tenir una classe política així, però és la que voten.

Amb aquesta realitat alarmant, al parlament extremeny no se li ha acudit una altra cosa que aprovar una resolució demanant que s’apliqui un 155 permanent i més ampli a Catalunya, sense límit de temps. La resolució ha tingut els vots del PSOE, del PP i de Ciutadans. Els de Vox no, perquè encara no té cap diputat electe, només un trànsfuga del PP, però ja imposa el relat abans d’entrar al parlament a les eleccions autonòmiques del 26 de maig. A la veïna Andalusia, ha pactat de donar suport al govern de PP i Ciutadans i l’onada s’escampa. Alarmat per la decapitació de Susana Díaz, el president d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, ha donat el vist-i-plau a la votació, perquè ja veu el seu cap rodolant pels carrers de Mèrida.

Excitar l’anticatalanisme per amagar la mala gestió o una situació econòmica catastròfica és un clàssic del PSOE meridional espanyol. Però ara topa amb les necessitats de Pedro Sánchez de pactar el pressupost amb els partits independentistes catalans. Per això Fernández Vara ha hagut de matisar l’acord del parlament extremeny i la Moncloa ha sortit en tromba a descartar un 155 per a Catalunya, qualificant-lo fins i tot d’anticonstitucional. Com que ara hi ha diàleg, no toca irritar els partits catalans, a veure si finalment s’estoven i salven els comptes de Sánchez.

Malgrat la irritació que causen les provocacions dels polítics extremenys, Catalunya hauria d’evitar de caure en l’enfrontament territorial entre autonomies, perquè aquesta fase ja l’ha superada. Si Catalunya vol ser una República, com asseguren les forces polítiques que la governen, s’ha de limitar a negociar amb Madrid les condicions de la separació, i què diguin a Extremadura només ens hauria de preocupar si afecta aquells catalans que hi tenen orígens. La millor manera que no ens afecti és evitar el fals debat entre comunitats riques i pobres, perquè això encara donaria arguments als unionistes per a provar d’equiparar l’independentisme amb fenòmens d’extrema dreta, com la Lliga del Nord, que no tenen res a veure amb el cas català.

En el debat entre comunitats riques i pobres, Catalunya sempre perd, perquè malgrat que és la que contribueix més a la caixa de solidaritat interterritorial, és titllada d’insolidària, fins i tot per persones que havien estat estrelles rutilants de la movida madrilenya, avui en decadència. Catalunya no té res a discutir amb Extremadura. Per això no cal respondre a les provocacions. Val més que els polítics catalans centrin els esforços a complir el mandat electoral. I desitjar a Extremadura que algun dia se’n surti sense l’anticatalanisme com a coartada de la seva incompetència.

MÉS QÜESTIONS
El Consell aprova l’estatut de la nova Agència Tributària Valenciana. El ple del Consell ha aprovat l’estatut de la nova Agència Tributària Valenciana, un pas que culmina la creació de l’organisme i establirà les bases de la modernització de l’administració tributària de la Generalitat, que a partir d’ara tindrà els seus mitjans informàtics. La nova agència permetrà de millorar l’ajut i l’assistència al contribuent per al compliment de les obligacions tributàries, assumir les funcions de recaptació en via executiva que ara exerceix l’AEAT i, en definitiva, ‘ser més operatius en la prevenció i lluita contra el frau fiscal’. A més, també podrà assumir la recaptació executiva dels ens municipals del País Valencià que vulguin subscriure convenis amb l’agència. L’objectiu és que l’Agència Tributària Valenciana tingui l’autonomia i independència funcionals que li permetin d’assumir funcions tributàries fins avui delegades a altres administracions o col·laboradors tributaris i que no era possible de fer de manera directa. El nou estatut potencia els departaments estructurals de la futura Agència Tributària Valenciana, en particular els d’informàtica i afers generals i pressupostaris, per dotar-los de recursos humans amb una adequada especialització professional.

Puig compareixerà al senat espanyol per explicar el presumpte finançament irregular del PSPV. L’operació del PP per a empastifar la resta de forces polítiques valencianes en casos de presumpte finançament irregular continua endavant. El president de la Generalitat i dels socialistes valencians, Ximo Puig, haurà de comparèixer al senat espanyol el 14 de març, en la comissió d’investigació del finançament de partits polítics, per explicar el finançament del PSPV durant les eleccions del 2007. Serà en plena pre-campanya de les eleccions del 26 de maig. En declaracions als mitjans al final de la sessió d’aquesta comissió, el portaveu del PP, Luis Aznar, ha dit que, a més de la compareixença del cap del Consell, també s’havia sol·licitat una segona compareixença de l’actual presidenta del PSOE i ministra de Medi Ambient durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, Cristina Narbona. A aquests dos noms, el PP hi afegeix la petició de compareixença d’onze persones més, la majoria relacionades amb Acuamed, empresa implicada en el cas del presumpte finançament irregular. Aquest bloc es preveu que es divideixi en quatre sessions, a partir del 14 de febrer, i que acabi el 14 de març amb la compareixença de Puig.

L’informe sobre la torrentada del Llevant de Mallorca proposa un únic ens de coordinació. L’informe tècnic del Govern sobre l’aplicació del Pla especial per a fer front al risc d’inundacions (Inunbal) és molt dur en les conclusions i deixa clar que la manca de material, de personal i de coordinació van ser determinants en la gestió d’Emergències de la torrentada que va afectar el Llevant de Mallorca el 9 d’octubre. El document és signat per Joan Pol Pujol, cap de servei d’Ordenació d’Emergències i director tècnic d’Operacions d’Inunbal, qui admet que els morts no es podien evitar. Però és extensiu en la llista de mancances. No hi va haver una alerta primerenca sobre el fenomen atmosfèric, la informació va arribar de manera dispersa i fragmentada, va mancar un tècnic que analitzés les dades, no es van activar serveis importants i tampoc no hi va haver prou personal. L’informe també esmenta la manca de formació especialitzada com un dels factors que va restar capacitat d’adaptació a la resposta. Un dels punts que es destaquen al document és la necessitat d’assolir una millor coordinació. ‘Ha de ser prioritària la creació d’un ens públic que sigui responsable de tot el cicle de l’emergència’, conclou l’informe. Aquest cicle inclou la prevenció, la planificació i l’organització de la resposta. Les inundacions van deixar tretze morts, es van fer més de tres-cents rescats i es van localitzar 74 persones desaparegudes. La tempesta també va causar danys materials importants: entre més, quatre carreteres tallades, vuit ponts amb danys estructurals greus, edificacions, vehicles, infrastructures de telecomunicacions, aigua potable, xarxa elèctrica i canalitzacions d’aigua.

Salvini, escridassat durant una vista a l’Alguer. El ministre de l’Interior italià, Mateo Salvini, ha estat escridassat durant un acte electoral a l’Alguer. El dirigent ultra de la Lliga ha aconseguit de reunir unes tres mil persones provinents de tot el nord-est de Sardenya en un acte per a donar suport al candidat a les eleccions regionals, Michele Pais, i al candidat a president regional, Christian Solinas. La presència de l’ultradretà Salvini també ha aixecat protestes. Desenes de persones han provat d’impedir l’acte amb xiulets, cassoles i cartells on mostraven el rebuig a les polítiques racistes de la Lliga. Un desplegament policial important ha impedit que hi hagués incidents. Ací podeu veure les imatges de les protestes:

La prefectura de Perpinyà prohibeix de manifestar-se a les entrades de l’autopista. La prefectura de Perpinyà ha pres una sèrie de mesures restrictives de cara a les manifestacions de les Armilles Grogues previstes aquest cap de setmana. Ha prohibit les manifestacions a les entrades de l’autopista del Voló, de Perpinyà i de Ribesaltes, punts habituals de concentració dels manifestants. Durant tot el cap de setmana no es podrà comprar carburant en bidons i també és prohibit el transport d’armes de caça sense permís, ni municions. Igualment, és prohibida la venda i el transport de material de pirotècnia. La prefectura recorda que l’estat francès garanteix el dret de manifestació però també exigeix que es respectin la lliure circulació dels ciutadans i la protecció dels béns públics.

LA XIFRA
8 milions d’usuaris espera aconseguir l’aeroport de València aquest 2019, després d’haver aconseguit durant el 2018 la xifra rècord de 7.769.86.

TAL DIA COM AVUI
El 18 de gener de 1971 va néixer a Santpedor Pep Guardiola i Sala, ex-jugador i ex-entrenador del FC Barcelona. Ha estat un dels migcampistes més valorats del Barça, on actuà de cervell del dream team blaugrana. Va entrenar el primer equip del Barça durant quatre anys, després, el Bayern de Munic i, actualment, entrena el Manchester City.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor