Vox, Cs i PP porten la llei del català al Consell de Garanties i en paralitzen l’aprovació

  • El tràmit es paralitzarà fins que la institució jurídico-consultiva no emeti un dictamen

VilaWeb
Redacció
25.05.2022 - 17:56
Actualització: 26.05.2022 - 08:02

Vox, Ciutadans i PP han anunciat que portaran la nova llei del català a l’escola al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). La llei s’havia de votar divendres al ple, però amb el moviment d’aquests grups queden paralitzats tots els tràmits a l’espera que el CGE emeti un dictamen. L’òrgan té set dies hàbils per dictaminar sobre el text.

El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha anunciat la decisió en conferència de premsa i ha explicat que, al seu parer, la llei proposada per PSC, ERC, Junts i comuns és “un assalt a la legalitat i una vulneració dels drets i les llibertats dels ciutadans”. Per la seva banda, fonts de Cs i PPC han confirmat que també tenen previst dur-la al CGE.

Per tal que el CGE pugui estudiar i emetre dictamen sobre una norma calen com a mínim dos grups parlamentaris, de manera que amb Vox i Cs és suficient per tal de paralitzar l’aprovació de la llei a l’espera del dictamen. El PP, per la seva banda, no es comptabilitza a l’hora de portar iniciatives al CGE ja que no té el número de diputats suficient per formar un grup parlamentari.

Just avui PSC, ERC, Junts i els comuns han votat al ple a favor de tramitar la nova llei per lectura única. Això feia possible que, al cap de quaranta-vuit hores –és a dir, aquest divendres-, es pogués votar l’aprovació definitiva de la nova norma. Amb la decisió de Vox, Cs i PP es paralitza la tramitació de la norma, perquè ara l’òrgan ha de dictaminar si el text s’adequa a la constitució espanyola i a l’Estatut d’autonomia.

Ahir ERCJuntsPSC i comuns van tancar un acord per a respondre a la imposició del 25% de castellà del TSJC. Una proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari que defineix el castellà, igual que el català, com “a llengua d’ús curricular i educatiu”. El text  defineix el català com a llengua pròpia de Catalunya i diu que és “la normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut”. Del castellà, en diu: “És emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre.”

Aquests projectes lingüístics han de seguir uns criteris, el primer dels quals és aquest: “L’ensenyament i l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l’educació obligatòria.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor