06.07.2022 - 09:56
|
Actualització: 06.07.2022 - 13:03
Vox, PP, Ciutadans i PSC han intentat de torpedinar el ple del parlament arran de la decisió de la mesa de reconèixer el vot delegat del conseller Lluís Puig, tot i l’ordre del Tribunal Constitucional espanyol que reclama d’anul·lar-lo. En aquest sentit, els quatre partits han presentat peticions de reconsideració, que la mateixa mesa, després de la sessió de control al govern i al president, ha refusat en una reunió extraordinària.
Ahir, la majoria independentista de la mesa, amb l’oposició del PSC, va acordar de mantenir el vot delegat de Puig i assumir-ne les conseqüències. Tot amb tot, es manté la incògnita de si el vot del diputat exiliat es comptarà oficialment durant el ple. El partit d’extrema dreta Vox ha assegurat que es querellarà contra els membres de la mesa si mantenen el vot delegat de Puig. “Si persisteixen, pagaran cada acte de desobediència”, diu un comunicat que han publicat aquest matí.
Per una altra banda, Martín Blanco (Ciutadans) ha dit que la decisió de mantenir el vot és una “cacicada” i ha demanat la suspensió del ple, tot insistint que el seu grup vol saber l’opinió dels lletrats de la cambra. “És un atac a l’estat de dret i a la democràcia”, ha afegit. La presidenta Borràs li ha respost que la mesa, reunida ahir, va acordar per majoria i, després d’haver escoltat les indicacions del lletrat major, Miquel Palomares, de mantenir la delegació de vot de Puig.
El vot delegat de Puig
A instàncies d’un recurs del PSC, el TC va anul·lar l’acord del 25 de març de l’any passat de la mesa que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També va anul·lar l’acord de la mesa de l’endemà que confirmava la delegació de vot. Però aquest acord no és el que ara hi ha vigent. La delegació de vot de Puig requeia en Gemma Geis, que va deixar l’escó una volta va ser nomenada consellera d’Universitats. Aleshores, la delegació va passar en mans de la portaveu de Junts, Mònica Sales.