22.03.2023 - 12:27
|
Actualització: 22.03.2023 - 13:11
Fracàs estrepitós de la moció de censura de Vox en contra de Pedro Sánchez. El candidat de la formació d’extrema dreta, l’ex-comunista Ramón Tamames, només ha aconseguit els vots favorables dels seus promotors i el de Pablo Cambronero, ex-membre de Ciutadans (53 en total). Tanmateix, la derrota política dels ultres ha esdevingut alhora una victòria mediàtica, perquè han ocupat tots els titulars i portades durant dies.
🔴 He votado SI a la Moción de Censura del candidato Tamames.
Me ha guiado el respeto que tengo a una persona que cree en otro tipo de política y que fue ingeniero de nuestra democracia.
Tb tengo 1260 razones (iniciativas) para censurar a @sanchezcastejon y querer elecciones. pic.twitter.com/0Wj6vkr1Ex
— Pablo Cambronero 🇪🇦 (@PabloCamPiq) March 22, 2023
La majoria de formacions han votat en contra de la moció, excepte el PP, que s’ha abstingut “per respecte al candidat”. El dirigent del partit, Alberto Núñez Feijóo, no s’ha deixat veure per la cambra i s’ha amagat rere la portaveu Cuca Gamarra. Amb l’hemicicle buit, els diputats de Vox s’han fotografiat amb Tamames davant de la mesa mentre cridaven “Visca Espanya i visca el rei”.
Razones para la República… pic.twitter.com/1alecGVZr8
— Gerardo Pisarello (@G_Pisarello) March 22, 2023
Durant dos dies, el congrés espanyol s’ha convertit en un espectacle electoral, que ha obert la cursa de la campanya del 28 de maig. Més enllà dels atacs constants contra Catalunya, l’autogovern català i la immersió lingüística, perpetrats per Tamames, la moció també ha servit per a accentuar les tensions entre Unides Podem i Yolanda Díaz, que d’ací a pocs dies llançarà la seva plataforma electoral, Sumar.
En la jornada d’ahir, marcada per la plantada de comissió de Defensa a la missió Pegasus del Parlament Europeu, els partits catalans van criticar amb molta duresa la moció de censura i el fet que Tamames acceptés l’encàrrec –per interessos electoralistes– dels hereus del franquisme.