Els vots de la investidura d’Anna Erra no quadren

  • La presidenta del parlament hauria d'haver aconseguit 65 vots (33 d'ERC, 31 de Junts i 1 de la CUP), però n'ha obtingut 64

VilaWeb
Anna Erra al Parlament de Catalunya (fotografia: ACN / Job Vermeulen).
Pol Baraza Curtichs
09.06.2023 - 14:43
Actualització: 09.06.2023 - 17:21

Quan Alba Vergés ha anunciat 64 vots en favor d’Anna Erra en la primera volta, la candidata a la presidència del Parlament de Catalunya i el diputat Salvador Vergés, que seuen de costat a la cambra catalana, s’han mirat sorpresos. Erra tenia assegurats, de bon començament, 65 vots: 33 vots d’ERC, 31 de Junts per Catalunya i un que la CUP ha anunciat que cedia a Lluís Puig com a mostra de solidaritat antirepressiva, que no pot exercir el dret de vot. Però Erra n’ha aconseguits 64. Els números no quadren.

Tots tres partits, consultats per VilaWeb, diuen que han complert amb allò que havien decidit. ERC assegura que tots 33 diputats hi han votat a favor, malgrat reconèixer que, efectivament, el recompte no quadra. Junts també diu que tots els diputats hi han votat a favor, i la CUP també diu que ha complert amb l’acord, és a dir, que un representant ha cedit el vot a Puig. Aleshores, per què Erra no ha obtingut els 65 vots que tenia assegurats? El vot és secret i la resposta només la tenen els partits.

La conclusió principal que se’n pot extreure és que un diputat d’ERC o Junts, tant en la primera com en la segona ronda, ha votat en blanc, cosa que tots dos partits neguen. D’aquesta manera, s’hauria incomplert l’acord a què van arribar a començament de legislatura, en què exposaven que la presidència de la Generalitat de Catalunya depenia d’ERC i la del Parlament de Catalunya, de Junts per Catalunya. Una altra opció és que els nou diputats de la CUP, malgrat haver anunciat que cedien un vot a Puig, hi hagin votat en contra.

La votació és secreta

El diputat a l’exili Lluís Puig no ha pogut votar, segons que ja va informar la mesa a començament de setmana. La votació dels òrgans de la mesa es fa de manera manual i secreta, introduint una butlleta en una urna, un procediment que consideren incompatible amb les votacions telemàtiques de Puig, que a cada votació comunica a la presidència del parlament el sentit del seu vot perquè la faci constar en acta. Tot plegat, per a superar la decisió del Tribunal Constitucional espanyol d’anul·lar la seva delegació de vot.

Segons l’article 44 apartat 1 del reglament del parlament, per elegir la presidència de la cambra cada diputat ha d’escriure un sol nom en una butlleta i surt elegit qui té majoria absoluta. Si no s’assoleix aquesta majoria, el reglament estableix que s’ha de repetir l’elecció entre els dos diputats que s’hagin acostat més a la majoria i surt elegit qui obté més nombre de vots. Avui, en la segona ronda, eren Anna Erra i Assumpta Escarp, per part del PSC.

“En cas de paritat, s’ha de repetir l’elecció, i, si la paritat persisteix després de quatre votacions, es considera elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats”, afegeix el reglament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor