Fills d’immigrants reclamen el seu dret de vot

  • La campanya 'Votar és un dret' demana als abstencionistes que cedeixin el seu vot a les persones que no tenen reconegut aquest dret

VilaWeb
Txell Partal
26.04.2019 - 21:50
Actualització: 27.04.2019 - 10:00

Safia Elaaddam va néixer fa 23 anys a Tarragona. De molt jove ha tingut inquietuds polítiques, però no ha pogut votar mai. Les institucions espanyoles la consideren una persona estrangera malgrat haver nascut aquí i no li coincideixen el dret de vot. ‘Fa molts anys que compleixo els meus deures, però no tinc els mateixos drets que vosaltres’, sentencia aquesta jove catalana.

La Safia no té la nacionalitat espanyola. A l’estat espanyol no n’hi ha prou d’haver-hi nascut per obtenir la nacionalitat. El codi civil preveu que, com a mínim, un dels pares tingui la nacionalitat espanyola o bé se’n desconegui la procedència. No és el seu cas. Els pares de la Safia van arribar a Catalunya ara fa tres dècades procedents del Marroc.

‘Molts es pensen que quan naixem aquí aconseguim la nacionalitat de manera directa. Però a nosaltres ens imposen un número del NIE.’ La Safia explica que quan va néixer els seus pares van haver de demanar de manera immediata aquest certificat per a ella. ‘Si no, a més de considerar-me immigrant, estaria en situació d’irregularitat malgrat haver nascut aquí.’

La importància de la nacionalitat

Molta gent ho desconeix, però la nacionalitat és un requisit indispensable per a votar. Només hi ha algunes excepcions, però no és el cas del Marroc. Per això, malgrat desitjar-ho, la Safia no podrà votar diumenge.

D’ençà que va fer 18 anys, ha lluitat per obtenir la nacionalitat espanyola de manera directa. Cinc anys després, malgrat complir tots els requisits, encara no l’ha aconseguida.

‘Fa molt de temps que denuncio els entrebancs que ens trobem els fills dels migrants nascuts aquí.’ La Safia explica que el vot és només una gota més del problema. D’aquí a uns mesos, acabarà la carrera i voldria opositar. No ho podrà fer mentre no li atorguin la nacionalitat.

El cas de la Safia no és únic. Segons les dades de l’Institut d’Estadística espanyol (INE), el 2018 hi havia a l’estat més de 500.000 persones en la mateixa situació. Persones que tenen la nacionalitat estrangera malgrat haver nascut aquí.

Cedeix el teu vot

Ara han decidit d’agafar un altaveu per fer saber el problema. Volen canviar això que consideren una injustícia. Per aquest motiu, la Safia ha començat una campanya a les xarxes socials, conjuntament amb Ahmed Nasser Alaoui, en què demanen a persones abstencionistes que cedeixin el seu vot a gent que encara no té aquest dret.

És senzill: aquest diumenge, 28 d’abril, els abstencionistes aniran a les urnes acompanyats de la persona a qui hagin cedit el vot i posaran la butlleta que aquesta persona hagi decidit. Als qui no puguin acompanyar-los per algun motiu, els enviaran una fotografia amb la butlleta.

Gràcies a això, finalment, la Safia podrà votar aquest diumenge. Ho farà per primera vegada i amb la col·laboració de l’Elisabet, que no ha votat mai abans. Ella defensa que els partits no la representen i sempre ha format part de l’abstencionisme. Aquesta vegada, ha decidit canviar d’estratègia. Ficarà a l’urna la butlleta que esculli la Safia.

La iniciativa ha estat impulsada des de la pàgina votaresunderecho.es, i amb l’etiqueta #TeCedoMiVoto. ‘No esperàvem aquesta resposta quan ho vam començar. Hem aconseguit molt soroll. Estem molt contents’, expliquen.

Diuen que en menys de quinze dies han aconseguit que més de mil persones que volien votar i l’estat no els ho permetia, finalment, puguin votar. ‘Ara mateix hi ha més de 560 persones que han demanat de votar a través de la web, però només hi ha uns 300 donants.’ Encara hi ha molta gent que voldria votar i no ho podrà fer. Per això, la Safia fa una crida: ‘Aquells que no tinguin pensat votar encara són a temps de cedir el seu vot. Fins al dia 28, hi ha temps’.

I a aquells que no vulguin cedir el seu vot, la Safia els recorda que també poden fer alguna cosa. Explicar el seu projecte per fer-lo arribar al màxim de gent possible. ‘Tenim la sensació que no hem pogut arribar fins on ens hauria agradat. Segur que hi ha gent que no té pensat votar i podria cedir-nos el seu vot’, explica.

Però això no acaba demà. Veient la repercussió que han tingut les seves reclamacions, han decidit de continuar endavant amb la campanya. Són conscients que això és només un pedaç, però mentre no hi hagi una solució pensen fer igual amb les eleccions europees i les municipals.

És més, demanen la implicació de la gent per aconseguir canviar la llei d’estrangeria i que no hi hagi tants impediments per a obtenir la nacionalitat. ‘No pot ser que hi hagi gent que espera resposta des de fa sis o set anys. No entenc que no es busqui una solució per a nosaltres. Estic convençuda que hi ha algun interès polític perquè no l’obtinguem abans de les eleccions.’

Per això, conviden tothom a anar aquest dissabte a les 18.00 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. La seva ha estat una problemàtica silenciada durant la campanya electoral. De manera que volen aprofitar el dia de reflexió per donar-li veu. I veure si, així, els polítics donen resposta als seus dubtes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor