Vot exterior de les eleccions europees: darrers dies per a inscriure-s’hi

  • Els ciutadans que viuen a l'estranger o aquells que resideixen al país però amb una altra nacionalitat europea han de fer el primer tràmit per a poder votar

VilaWeb

Redacció

24.01.2024 - 21:40

Les eleccions europees del mes de juny poden semblar una convocatòria encara llunyana, sense candidats ni coalicions confirmades, però la majoria de residents a l’estranger que vulguin votar, i també els residents ací que siguin d’una altra nacionalitat de la Unió Europea, han de fer el primer tràmit abans del primer de febrer.

Els ciutadans del Principat, el País Valencià, les Illes i la Franja que viuen en un altre estat, abans del primer de febrer s’han d’haver empadronat al municipi de residència i haver-se registrat al Cens de Residents Absents a l’Estranger (CERA), que es pot fer a l’oficina consular de la demarcació. Per fer aquest tràmit cal portar el document d’identitat –original i fotocopia–, una fotografia de carnet i la prova de residència. A més, caldrà lliurar dos documents: una sol·licitud d’inscripció i una declaració d’elecció del municipi a efectes electorals, que és a la web del consolat de cada país i a la del Ministeri d’Afers estrangers espanyol.

Formar part del CERA implica no poder votar a les eleccions municipals, perquè significa que es té la residència en una localitat de l’estranger. Una vegada fet el tràmit, les delegacions provincials enviaran la documentació electoral a l’adreça que es faci constar en el moment d’alta al registre consular.

En el cas dels nord-catalans, la data límit per a registrar-se a la llista electoral consular és el 3 de maig, poc més d’un mes abans de la votació, i es pot fer en aquest enllaç. El dia de les eleccions hi ha la possibilitat de votar en una urna o bé per delegació, havent fet abans un poder a un tercer. Cal remarcar que als col·legis electorals que hi ha a Amèrica i al Carib es vota el 8 de juny.

Tot i l’acord d’associació que s’ha d’aprovar enguany, els ciutadans andorrans no poden votar en aquestes eleccions europees ni es preveu que puguin votar en un futur si Andorra no passa a formar part de la Unió Europea.

Vot de residents amb nacionalitat de la UE

Els ciutadans nacionalitzats en altres estats membres de la Unió Europea que resideixen als Països Catalans poden decidir de votar a les eleccions europees en les mateixes condicions que la resta de ciutadans. Per això, els que resideixin a les Illes, al País Valencià, a la Franja i al Principat cal que s’hagin empadronat en algun municipi d’ací i que constin, en aquest cas, en el Cens Electoral de Residents Estrangers (CERE). Per formar-ne part, cal haver manifestat la voluntat de votar a les eleccions europees, sigui per internet, correu postal o a l’ajuntament de residència. Els ciutadans que ja vagin manifestar la voluntat de votar en eleccions europees anteriors, ja són registrades al CERE i no cal pas que tornin a tramitar la inscripció.

Per a poder fer la declaració formal de voler votar, l’Oficina del Cens Electoral (OCE) va enviar el mes d’octubre una comunicació als ciutadans de la Unió Europea que resideixen ací amb les dades del seu empadronament. Solament s’envien als ciutadans que no haguessin fet aquest tràmit en les eleccions europees del 2019 i que encara no haguessin manifestat aleshores la voluntat de votar a l’estat espanyol. En aquesta comunicació s’inclou una tramitació telemàtica que permet de fer la manifestació de vot per internet encara que no es disposi del sistema Cl@ve.

La declaració formal per internet es pot fer a la seu electrònica de l’INE o bé en aquest enllaç, amb la clau de tramitació telemàtica. Per correu postal, els ciutadans que rebin la comunicació es poden inscriure al CERE emplenant la declaració formal que acompanya la comunicació, signant-la i enviant-la per correu postal, de franc, a la delegació provincial de l’OCE. I si es fa a l’ajuntament de residència, els interessats s’hi poden inscriure emplenant i presentant a l’ajuntament l’imprès de declaració formal de manifestació de voluntat de votar a l’estat espanyol, que és disponible al mateix ajuntament. També es pot descarregar en aquest enllaç.

Els residents a Catalunya Nord es poden inscriure a les llistes electorals franceses per internet, per correu postal o als ajuntaments, abans del 3 de maig. Hi ha la informació amb totes les modalitats presencials i de delegació possibles en aquest enllaç. Aquest procediment és vàlid per als ciutadans europeus que vulguin votar al país i això vol dir que no podran votar als estats d’origen. És a dir, s’ha de triar l’una opció o l’altra, perquè duplicar el vot és prohibit. Per tant, si un ciutadà europeu opta per votar aquí a les eleccions del 9 de juny perd automàticament el dret de votar a l’estat membre al qual pertany.

És important d’informar-ne l’estat d’origen, perquè altrament es constarà inscrit en aquest cens electoral. El doble vot és prohibit i sancionat amb penes de sis mesos a dos anys de presó i una multa de quinze mil euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor