13.09.2023 - 10:23
|
Actualització: 13.09.2023 - 12:38
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat que la Unió Europea (UE) ha de preparar-se més ràpid per incloure nous estats membre. “És el moment que Europa pensi un volta més en gran”, ha dit en el discurs sobre l’estat de la Unió a Estrasburg. La presidenta de l’executiu comunitari ha reivindicat que el bloc ha de començar a resoldre les “qüestions pràctiques sobre com ha de funcionar a la pràctica una Unió de més de trenta països”. D’altra banda, ha defensat la necessitat de tancar el Pacte Migratori i d’Asil i ha reivindicat replicar acords migratoris polèmics com el fet recentment amb Tunísia. “Ha demostrat que té beneficis mutus”, ha assenyalat.
En la seva intervenció, Von der Leyen ha avisat que la història està trucant a la UE per completar la Unió. “En un món en què la mida i el pes importen, completar la nostra Unió és clarament un interès estratègic i de seguretat”, ha subratllat l’alemanya, que ha expressat determinació per a l’ampliació.
Tot insistint en la defensa que el procés d’adhesió a la UE està basat en mèrits per complir les exigències fixades per Brussel·les, la presidenta de la Comissió Europea ha defensat que cal iniciar un nou procés d’ampliació que sigui un catalitzador per al progrés. Ha indicat que la UE ha de començar ja a abordar com preparar-se per a noves adhesions i ha anunciat que el seu executiu revisarà les polítiques prèvies a l’ampliació.
Tot i defensar la necessitat d’una Convenció Europea i una reforma del Tractat perquè la UE “funcioni millor per als ciutadans”, Von der Leyen ha reivindicat que el procés per posar el bloc comunitari a punt per a l’ampliació ha d’avançar sense esperar la reforma del Tractat.
“La bona notícia és que, amb cada ampliació, s’ha demostrat que tots els qui deien que seríem menys eficients s’equivocaven”, ha afirmat la presidenta de la Comissió Europea, que ha anunciat que la Comissió presentarà les seves propostes sobre com preparar-se per a l’ampliació a la presidència belga, que comença al gener.
Ucraïna i migració
Pel que fa a Ucraïna, la presidenta ha refermat el suport a Kíiv davant la invasió russa i ha anunciat que la Comissió proposarà ampliar la protecció temporal immediata als refugiats ucraïnesos, una mesura que ara per ara estaria en vigor fins al març del 2024. “Serem al costat d’Ucraïna cada pas en el camí”, ha remarcat Von der Leyen, que ha advertit que Rússia cerca influir i es beneficia del caos.
En l’àmbit migratori, la presidenta de la Comissió Europea ha reivindicat la necessitat de tancar el Pacte Migratori i d’Asil. “Mai no hem tingut el pacte tan a prop”, ha dit la presidenta, que ha defensat que el pacte cerca un “nou equilibri entre protegir les fronteres i protegir la gent”.
Paral·lelament al pacte, l’alemanya ha defensat signar acords amb tercers països per a la gestió migratòria. Així, ha apostat per segellar pactes com el tancat amb Tunísia tot reivindicant que aporta “beneficis mutus més enllà de la migració”, per exemple en àmbits com l’educació, l’energia i la seguretat.