Von der Leyen amenaça Alemanya amb un expedient: ‘El TJUE sempre té l’última paraula’

  • La presidenta de la Comissió Europea recorda a Alemanya que el dret europeu és d'obligat compliment per part dels estats membres

VilaWeb

ACN

10.05.2020 - 20:01

La Comissió Europea (CE) es planteja obrir un expedient d’infracció contra Alemanya després que el Tribunal Constitucional germànic considerés que les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no són ‘obligatòries’ arran d’una sentència en la qual ha declarat parcialment inconstitucional la compra de deute públic que el Banc Central Europeu (BCE) va començar el 2015.

En un comunicat, Von der Leyen assegura que estan analitzant ‘al detall’ la decisió del Constitucional i recorda que la tasca de la Comissió Europea és ‘salvaguardar el correcte funcionament’ del sistema de l’euro i el sistema legal de la UE.

A més, la presidenta assenyala que la Comissió defensa tres principis ‘bàsics’: que la política monetària de la UE és de competència exclusiva, que el dret de la UE té primacia sobre el dret nacional i que les sentències del TJUE són vinculants per a tots els tribunals nacionals.

‘La UE és una comunitat de valors i de dret que ha de ser defensada en tot moment. Això és el que ens manté units. Això és el que defensem’, conclou el comunicat.

La sentència del Tribunal Constitucional d’Alemanya

En una sentència de dimarts, el Tribunal Constitucional d’Alemanya va declarar que les compres de deute públic del BCE començades el 2015 són parcialment inconstitucionals perquè ni el govern ni el parlament alemany van revisar les decisions de la institució.

El tribunal va donar tres mesos a la institució per justificar la proporcionalitat del programa i va instar el Bundesbank a de deixar de comprar deute públic a través del BCE si la institució no pot justificar la necessitat d’aquestes compres. Sobre aquesta qüestió, els jutges alemanys van contradir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el 2018 va opinar el contrari i va avalar el programa.

La decisió del tribunal no influeix els programes de compres de l’organisme que presideix Christine Lagarde en el marc de la crisi pel coronavirus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor