Volem acollir (però sense fer-ho)

  • La velocitat de la vida moderna permet assistir a canvis lingüístics vertiginosos. Com ara l’ús espuri de "fer-ho", que ja és un català més. Per això, lleig i tot com és, dem-li la benvinguda

Pau Vidal
27.07.2024 - 21:40
Actualització: 27.07.2024 - 21:51
VilaWeb

Com que aquesta locució verbal abusiva ja ha entrat a la tercera fase (salt a la llengua escrita dels usuaris, dificultat d’identificar-la com a element pertorbador), el fenomen és irreversible. La quarta i última serà la naturalització, que és el que ha passat per exemple amb la suplantació de sentir per escoltar: per als menors de 30-35 ja és del tot natural. 

Aquest article no pretén ni explicar-ne l’agramaticalitat (a qui li interessi, ho té en els dos primers de la sèrie) ni tampoc combatre un fenomen que no es pot combatre (com tantíssims altres, i us poso d’exemple el cas de la locució ‘ja posats’. Eh que us sembla d’allò més nostrada i normal i fins estaríeu disposats a jurar i perjurar que l’heu dita tota la vida? Doncs nanai. Els vostres pares ni la coneixien, i vatros la vau incorporar amb tanta despreocupació que ni tan sols recordeu quan. Per ajudar-vos, no us revelaré com es deia en català comdeumana; si us amoïna, feu un esforç. Si no, endavant amb la catanyolització, que al capdavall és el futur). No, això és un article per jugar, per ajudar a passar l’agonia més joiosament. Es tracta de trobar la frase més esgarrifosa del florilegi mortal que segueix, que no serà gota fàcil. I, per als més sibarites, de localitzar les dues úniques gramaticalment acceptables. Si en trobeu més de dues que us semblen bones, no us angoixeu: els mitjans i molts (autoanomenats) escriptors han fet un ferhowashing tan salvatge que riu-te’n del japonès d’en Calders que venia sants d’Olot.

De premi, si és que arribeu vius al final, us ensenyaré un truc per vacunar-vos. I ho mato prometent que no tornaré a escriure més sobre això, que no està bé escorxar (perdó, rahar de) els nouvinguts.

(Tots els exemples, per al·lucinant que sembli –encara que segurament ja només m’ho sembla a mi– han estat rigorosament poats d’articles d’opinió, mitjans orals i xarxes. Registre, doncs, semiformal o informal. Les altres errades també són d’ells, incloent-hi alguns recargolaments sintàctics que en dificulten la comprensió. No n’hi ha cap d’inventat; tampoc calia.)

Preparats? Respireu fondo, que us caldrà. Som-hi:

  1. “Qui desapareix a Catalunya i per què ho fa?”
  2. “La seva vulnerabilitat m’entristeix i ho fa perquè vivim en un món on ser vulnerable encara està vist com una debilitat”.
  3. “Però el Juli no apareix i sí que ho fan els fantasmes de la relació del noi amb la família”.
  4. “La premsa objectiva i imparcial ni existeix ni ho ha fet mai”.
  5. “Ja s’ha estrenat com a golejador. No ho va fer a la gira dels Estats Units, però ara per fi ha marcat el primer gol amb el Barça”.
  6. “Quan toca estrènyer-se el cinturó, sempre ho acabem fent els mateixos”.
  7. “L’estudi compara les dades entre dones que havien escollit a les seves parelles mentre elles es prenien el medicament i les que no ho feien”.
  8. “Set de cada deu refugiats conviuen amb famílies i la resta ho fa en hotels i pisos oferts per la Creu Roja”.
  9. “Si sou males persones no doneu lliçons, que no fa elegant. Si sou bones persones tampoc ho feu”.
  10. “Tranquil que el castellà no perilla a Catalunya com en canvi sí ho fa el català a certes zones del territori”.
  11. “Veig que no m’has entès, però em sembla que, encara que m’esforci en explicar-t’ho, tampoc ho faràs”.
  12. “Un estadi no ens fa grans. Ho fas tu”.
  13. “L’hotel Bruc atrau, de la mateixa manera que ho fa Montserrat al seu darrere”.
  14. “L’abús de videotrucades i selfies em van fer fixar en el meu rostre com mai ho havia fet abans”.
  15. “—Per què els carrega el mort als partits?
    —Qui ho fa? És que ara no sé de quin tuit parles”.
  16. “L’obra ens parla de dos personatges masculins que se separen per prendre cadascun la seva trajectòria, a causa de malentesos entre ells. Us sona? Seria pràcticament impossible que no ho fes”.
  17. “Després, una estampa d’on sigui que hàgim viatjat, si és que ho hem fet”.
  18. “Ahir, envalentonat perquè em trobava bé com no feia des de molts dies, vaig sortir a fer un tomb pel poble”.
  19. “L’illa de més al nord del món desapareix dels mapes i no és la primera de l’Àrtic que ho fa”.
  20. “Per partits, un 95% dels votants dels comuns defensen la regulació dels lloguers, i també ho fan el 90% dels d’ERC”
  21. “La Lorena es va contagiar dos mesos després que ho vaig fer jo i ha perdut la feina”.
  22. “Així s’inicia una amistat que es perpetuarà (si bé arribat a un punt només ho farà com a record), al llarg de les seves vides”
  23. “Cada vegada que me’n torna el record, ho fa també la satisfacció per la petita venjança i sento que aquells vells repatanis em representen”.
  24. “Trobar els tres volums és gairebé impossible, i si ho fas t’has de gratar la butxaca a base de bé”.
  25. “És el meu últim article, perquè les etapes es cremen, i quan això passa cal ser generós amb un mateix i alleugerir el pes de les responsabilitats que ja no es fan de gust, si és que la conjuntura ho permet. La meva ho fa”.

Ja sou aquí baix? Vius? Doncs va, us heu guanyat el premi: el truc per mirar de conservar la intuïció natural. Substituïu la línia de punts amb els verbs proposats i vegeu què us sembla.

A. “No, ara ja no treballa amb el pare, ara ——– amb el fill” treballa /penca

B. “Que no festejava amb la filla gran? No, —— amb la petita” festeja / surt / [0]

C. “Si t’agrada t’ho menges i si no ——- també” [0]

Entès? Ho detallo millor: sempre que us trobeu davant d’un “fer-ho” que us grinyoli (i si no també), proveu de substituir-lo pel verb principal de l’oració (a la frase A, treballa; a la B, festeja) o per un sinònim o verb equivalent (A, penca / B, surt); o suprimint-lo directament, que de fet és la solució més freqüent (i la que aconsello prioritàriament: a les de l’exercici, funciona pel cap baix en 16, segons el model de la frase C. Per absurd que sembli, ja hi ha usuaris que són capaços d’escriure “Si t’agrada t’ho menges i si no ho fa també”!!!!! Vegeu exemples 2, 8, 9, 16, 19, 22, etc.). Si la frase té sentit vol dir que “fer-ho” no hi ha d’anar. Proveu-ho amb les 25 frases de sobre i la vacuna serà més efectiva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor