[VÍDEO EN DIRECTE] La colada de lava del volcà de la Palma perd velocitat i creix la incertesa de si arribarà a la mar

  • Vegeu el vídeo en directe del volcà de la Palma que ofereix la Ràdiotelevisió Canària

VilaWeb
Redacció
22.09.2021 - 21:37
Actualització: 24.09.2021 - 19:10

La colada de lava del volcà de la Palma avança més lentament que no es preveia cap a la mar. De fet, els científics comencen a dubtar que hi pugui arribar. A hores d’ara la colada es desplaça vora els quatre metres per hora. El riu de la lava circula lentament, però els científics volen ser prudents i estan expectants pel que pugui passar les pròximes hores. Durant la nit passada els Bombers han utilitzat màquines pesants per eixamplar el barranc tot intentant forçar la trajectòria menys perjudicial. No obstant això, durant les últimes hores de la tarda l’activitat del volcà s’ha tornat a intensificar. 

Ahir, l’Institut Vulcanològic de les Canàries (INVOLCAN) detallava que l’erupció ha emès entre 7.997 i 10.665 tones diàries de diòxid de sofre a l’atmosfera. Previsiblement, aquest núvol de diòxid de sofre arribarà al país en les hores vinents. Concretament, el sud del País Valencià, Eivissa i Formentera seran els primers punts on arribarà el núvol.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

De moment, la lava ha cobert 154 hectàrees de terreny, dotze nuclis habitants i ha destruït vora 320 edficis. Per això, més de 6.100 veïns continuen evacuats, molts dels quals han perdut casa seva, amb totes les pertinences. Es preveu que encara hi hagi més gent que perdi el seu habitatge perquè la lava ha entrat al nucli urbà de Tacande. 

Vegeu en directe l’activitat del volcà a través de l’emissió ininterrompuda que ofereix la Radiotelevisió Canària:

Les institucions demanen a la població que s’abstingui de circular per les carreteres pròximes al volcà o a la lava, perquè la situació no és segura, com va demostrar ahir quan va aparèixer una nova boca al volcà.

Continuen els moviments sísmics

A la nit, hi ha hagut quatre petits moviments sísmics, causats per l’obertura d’una nova boca eruptiva del volcà. La població n’ha pogut percebre alguns. Com que tot just és el començament de l’erupció, l’activitat del volcà no vas pas a la baixa, ans al contrari.

Volcà de la Plama
Fotografia: EFE/MIGUEL CALERO

No és l’únic volcà en erupció a Europa

Avui també ha entrat en erupció l’Etna, el volcà de l’illa de Sicília (Itàlia). L’activitat volcànica ha començat vora les 6.15 amb l’emissió de cendra i, poc després, ha començat a expulsar lava.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor