El volcà Fagradalsfjall, a Islàndia, torna a entrar en erupció i obliga a evacuar Grindavík

  • La zona havia estat inactiva durant gairebé vuit-cents anys, fins a començament de l'any 2020

VilaWeb
Un moment de l'erupció.

Europa Press / Redacció

21.11.2024 - 12:48
Actualització: 21.11.2024 - 13:31

El volcà Fagradalsfjall, situat a la península de Reykjanes, a Islàndia, ha tornat a entrar en erupció i ha obligat a evacuar la localitat de Grindavík, que s’ha trobat amb episodis semblants d’ençà de fa un any per l’alta activitat magmàtica.

L’Oficina Meteorològica d’Islàndia (IMO) va registrar a les 23.14 d’ahir, hora local (les 00.14 als Països Catalans) una erupció després d’haver-se obert una fissura arran d’un seguit de petits sismes que han causat canvis de pressió.

La fissura s’expandeix cap al nord-est i té una longitud estimada de 2,5 quilòmetres. La situació actual apunta que aquesta erupció és més petita que la darrera registrada aquest estiu, encara que no es pot descartar que continuï creixent.

Segons les actualitzacions de l’IMO publicades a la seva pàgina web, durant la jornada de dimarts es va registrar una activitat sísmica “bastant baixa” i una acumulació de magma, i va indicar que poc probable que entrés en erupció aquest mes. Però no ha estat així.

La zona havia estat inactiva durant gairebé vuit-cents anys fins a començament de l’any 2020, quan va començar una intensa activitat sísmica a la península, i el magma va començar a emergir el 2021. L’erupció actual ja és almenys la desena des de llavors.

Un dels esdeveniments volcànics més pertorbadors en la història recent del país nòrdic va passar el 2010, quan el volcà Eyjafjallajökull va entrar en erupció amb una explosió que va alliberar una columna de cendra tan gran que va paralitzar el trànsit aeri a tota Europa durant setmanes, que va causar la cancel·lació de 100.000 vols i va afectar més de 10 milions de persones.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor