10.04.2025 - 21:40
Ja és a les llibreries El vol de Guillem (Caliu Editorial), el conte il·lustrat que explica als més menuts la història de Guillem Agulló, el jove antifeixista de Burjassot (Horta Nord) assassinat l’any 1993 a mans d’uns feixistes. Escrit per Ricard Tàpera i il·lustrat per Helga Ambak, el llibre mostra la infància de Guillem i el seu pas a l’adolescència, fins al moment del seu vol.
L’autor explica que la idea li va venir justament ara fa un any, anant cap a la concentració per Guillem que es fa cada 11 d’abril al seu poble. “Jo sempre em pregunte: quines coses m’haurien agradat que me’n contaren? I com ho contaria a les meues nebodes?”, diu. Així, va començar a imaginar-se com narraria als menuts la història de Guillem Agulló, i ho exposà a Betlem Agulló, la germana, que de seguida es va entusiasmar.
D’ençà del primer moment, la família Agulló va marcar una línia molt clara: no volien que hi aparegués el feixisme com a símbol. “No posarem el feixisme com una cosa important ací; el fet que volem contar és com l’odi s’emporta Guillem, com les idees agressives, radicals, extremistes, s’emporten persones que pensem en llibertat. Aleshores havia de ser simbòlic”, explica Betlem Agulló. De manera que una ombra obscura, seguida d’una tempesta, s’emporta Guillem, que acaba transformant-se en papallona.
“El tema de l’assassinat, tenint en compte que anava adreçat a un públic infantil, no volia que apareguera d’una manera traumàtica. El tema de la mort és una cosa que s’ha de parlar amb els xiquets, però l’assassinat podia ser una qüestió difícil de pair. Tàpera ha fet servir molta imaginació per tractar de l’assassinat sense parlar d’un assassinat i de la pèrdua d’un ésser estimat per una qüestió d’odi, i ho ha tractat superbé. Va trobar el simbolisme de què era allò que s’emportava Guillem sense parlar del feixisme explícitament. Però sí que queda clar que qui s’emporta Guillem és una cosa fosca, una cosa roïna, que era el que volíem transmetre”, continua.
La germana de Guillem ha escrit una carta adreçada als infants, però també als pares, que obri el conte. Parla de com era el seu germà i destaca la importància que la seua història es transmeta a les futures generacions, amb l’esperança com a bandera. A més, també posarà veu al llibre en un enregistrament que es publicarà més endavant.
Un món ple de papallones
Després del film La mort de Guillem, volien donar al conte un aspecte més positiu. Per això van decidir de transformar la mort de Guillem en un vol, per a convertir-lo després en una papallona i tancar el cicle. “Xarrant amb Betlem, vaig dir que jo sí que volia que al conte hi apareguera la primavera com a estació, els colors, i va eixir la natació. Se’m va ocórrer l’estil de papallona i també volíem un animal que vertebrara el conte. En un principi, havíem pensat que fóra la gossa de Guillem, Laika, però no ens agradava. I quan vam veure això, primerament lligat a la natació, però també el potencial de l’animal, pels colors, pel que representava, i també pel vol, que implica una alliberació, ja teníem l’animal que buscàvem”, explica Tàpera.
I així, les papallones de colors s’han multiplicat recordant-nos els valors de Guillem: la justícia social, l’antiracisme, l’antifeixisme, la solidaritat i la defensa del territori i de la llengua. “Però també volem transmetre la transformació, com un fet que pot ser tràgic i dolorós, es pot convertir en tot el contrari, en un símbol de resistència, en un símbol que ens ha acompanyat tota la vida a moltes generacions. Preteníem que la història de Guillem arribara a un públic infantil, perquè fins ara no s’havia fet. I tot a partir de la victòria que implica haver convertit Guillem en un símbol. Ja no sols de Guillem i de la família, sinó també dels col·lectius i dels valors que defenem. Eixa és la força del conte”, reivindica Tàpera.
La potència de les imatges
Tàpera explica que, tant per a ell com per a la il·lustradora, ha estat tot un envit crear aquest conte. La família Agulló ha acompanyat el procés en tot moment, i Betlem explica com va ser la creació dels dibuixos amb Helga Ambak. “Ella em va demanar fotos de Guillem, de quan era menut. Al principi, no veia molt clar si els dibuixos serien més realistes o menys. Al final, ha trobat una mescla entre el dibuix i la realitat molt bonica, unes imatges que expressen molt. Se’ns posava la pell de gallina cada vegada que vèiem una de les imatges que feia. Em preguntava coses molt concretes sobre l’aspecte, i jo li deia: ‘Ui, aquest nas no és de Guillem’, ‘Els ulls els has encertat, però els llavis els tenia més grossets’. Anàvem modelant-lo fins que al final ha fet el dibuix que representa exactament Guillem”, diu.
El conte acaba amb una festa, amb una cançó escrita per Panxo i musicada per Marcos Úbeda, membres de Zoo, i que serà interpretada per infants. També es podrà escoltar més endavant. A més, anirà acompanyat de materials didàctics per a donar-li vida més enllà de les pàgines.
“La flama de Guillem no s’apaga”
Per a Betlem Agulló ha estat un altre homenatge al seu germà. “És una manera de fer-lo persona i de veure que Guillem també havia sigut un xiquet, havia sigut una persona com qualsevol de nosaltres, que anava a l’escola, que tenia il·lusions i que passejava amb la seua gossa pels camins de Burjassot. És una manera de personalitzar la víctima i d’empatitzar més amb el tot allò que va succeir”, diu.
I mostra l’agraïment de la família Agulló: “Una vegada més ens presenten projectes, idees, que en certa manera homenatgen Guillem i que no ixen de nosaltres, sinó que ixen de la societat. I és un projecte més dins d’un munt de coses que es fan, d’obertura de places, de carrers, de llibres, de pel·lícules… Per a nosaltres és un autèntic plaer i un goig veure que la flama de Guillem no s’apaga.”

Una col·lecció amb valors
El vol de Guillem s’inclou dins la col·lecció Xicalla de l’editorial Caliu, vinculada a la llibreria la Repartidora, amb la col·laboració del projecte Zoo Il·lustrat. L’objectiu és acostar els valors com ara la diversitat, la inclusió i la interculturalitat entre els més menuts. A més a més, enguany l’editorial compleix deu anys, i la col·lecció en fa cinc, amb la qual cosa la publicació d’aquest conte pren encara més significat.
Es presentarà diumenge, 13 d’abril, a Ca Bassot (Burjassot), i el 25 d’abril, Diada Nacional del País Valencià, a la Fira del Llibre de València.