El viticultor elaborador, un debat amb fons

  • És una de les figures vinícoles que s’impulsaran i reforçaran els anys vinents a l'INCAVI

VilaWeb
Montserrat Serra
12.02.2022 - 20:31

Arran de la creació del Gremi de Vinyataires Lliures, vam demanar a l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) com es valorava aquesta nova entitat i si creien que afavoriria l’impuls de la figura del “viticultor elaborador”, que a l’INCAVI volen reforçar. La resposta va ser aquesta: “L’INCAVI, havent conegut la creació d’aquest gremi, valora positivament que s’engegui aquesta organització, atès que pot esdevenir un interlocutor útil per a la representació d’aquests viticultors i, per això, l’INCAVI es mostra favorable a conèixer la seva representació i les demandes que puguin plantejar-se.”

Segons els estatuts, el Gremi de Vinyataires Lliures entén per vinyataire aquell que “preserva el territori; treballa la vinya pròpia o arrendada de manera orgànica i sostenible; cull el raïm a mà; vinifica el vi amb els llevats propis del raïm i amb la mínima intervenció química; embotella el vi en celler propi o d’altri; comercialitza els seus productes; és un bon ambaixador del seu treball i la seva cultura”.

I què entén, l’INCAVI, per “viticultor elaborador”, a priori un terme semblant al definit pel gremi de vinyataires lliures? El 16 de desembre l’entitat informava de la reunió que la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, havia tingut amb els presidents i secretaris de les DO catalanes, amb relació, entre més qüestions, a la definició de la figura del viticultor elaborador.

Alba Balcells, directora general de l’INCAVI.

La nota deia: “L’INCAVI treballa en el desplegament de la nova llei de la vitivinicultura, aprovada el febrer del 2020, conjuntament amb les denominacions d’origen catalanes. Un dels punts que l’INCAVI considera clau és la regulació de la figura del viticultor elaborador.” I continuava: “Aquesta figura, que ja consta a la llei, distingirà aquelles persones viticultores que elaborin vi amb el seu propi raïm, posant l’accent en la importància de la vinya i el control del procés d’elaboració del vi per una mateixa persona. D’aquesta manera es dotarà de traçabilitat i seguretat per traslladar al consumidor la importància del viticultor i posarà en relleu aquelles persones que tenen la voluntat d’iniciar-se en l’elaboració de vi.”

Segons la nota de premsa de l’INCAVI del 16 de desembre, Alba Balcells deia: “Sens dubte, aquesta figura contribueix a apoderar la pagesia i pot assegurar la fixació dels i les joves al territori perquè atorga un valor afegit al conjunt de les produccions”.

Recentment, el 20 de gener, l’INCAVI va fer saber per correu els grans objectius que es proposa per al 2022. Com a grans eixos hi ha la presentació d’un pla estratègic, que marcarà el full de ruta dels anys vinents, i el desplegament de la llei de vitivinicultura. En aquest sentit, es repetia: “El desplegament reglamentari de la llei de la vitivinicultura serà la segona línia de treball, i es durà a terme conjuntament amb les denominacions d’origen catalanes, els representants del sector, i tots els agents implicats. Entre més mesures, la llei desenvolupa la figura del viticultor elaborador i el Catàleg de varietats de vinya de Catalunya, i enforteix la protecció de l’origen territorial del vi i els seus paisatges.”

Un afer complex, un debat de fons

L’aposta pel viticultor elaborador podrà combatre la pèrdua de pagesia? Serà una alternativa davant els preus migrats que els grans grups paguen per al quilo de raïm? Permetrà estimular els joves que es volen dedicar al vi?

Hi ha el risc que s’hi pugui acollir poca gent. Hem demanat a alguns viticultors elaboradors sobre el fet de reforçar la figura del viticultor elaborador i ho veuen com una notícia positiva. Tanmateix, adverteixen de la dificultat que significa per a molts pagesos convertir-se en viticultors elaboradors i que fer-se viticultor elaborador pot comportar una gran dificultat per als joves que comencen. Ser elaborador és complex: cal una inversió important dins el celler i cal un esforç comercial també important, perquè vendre vi no és vendre raïm. I s’ha de fer molta burocràcia. Hi ha molts tràmits a fer. De manera que caldrà afinar molt i segurament incentivar amb ajuts la possibilitat de fer aquest pas.

De moment, ho deixem ací. El debat i la reflexió estan servits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor