Vist per a sentència el juí a la cúpula de la CAM per presumpte falseig en els comptes de l’entitat

  • L'exdirectora adjunta assegura en el seu torn últim de paraula que mai va pensar que s'estava cometent un delicte

VilaWeb
Redacció
20.07.2017 - 12:48

L’exdirectora adjunta assegura en el seu torn últim de paraula que mai va pensar que s’estava cometent un delicte

MADRID/VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

El juí que acull l’Audiència Nacional contra set exdirectius de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) per falsejar presumptament els comptes 2010 i 2011 ha quedat vist per a sentència este dijous després de dos mesos de sessions en els quals per al fiscal ha quedat clar que els acusats “van fer trampes” de manera intencionada per a ocultar la verdadera situació de l’entitat.

En esta XVI sessió han acabat d’exposar els seus informes finals la Fundació de la Comunitat Valenciana Obra Social del Mediterrani i el Banc Sabadell en qualitat de responsables civils subsidiaris.

Els acusats no han fet ús del torn últim de paraula que li ha oferit la presidenta del tribunal, la magistrada Ángela Murillo, a excepció de l’exdirectora adjunta Dolores Amorós, que ha assegurat que encara que va poder prendre decisions equivocades mai va pensar que estava cometent un delicte.

“Segurament vaig fer coses malament, no aconseguim malgrat tot l’esforç pal·liar les circumstàncies econòmiques que es derivaven de la crisi. Segur que vaig prendre decisions equivocades però mai vaig pensar que estava cometent un delicte. Com a prova del meu compromís amb CAM jo també vaig comprar quotes per més de 60.000 euros i també vaig comprar preferents”, ha dit i ha afegit que creia en la solvència de l’entitat i que és molt dur estar asseguda en el banc dels acusats.

Per la seua banda, el lletrat de la Fundació de la CAM ha insistit durant la seua intervenció que la caixa va transmetre tot el negoci financer al Banc Sabadell, que la va adquirir per la quantitat simbòlica d’un euro i que per tant la segregació va ser “completa”. “El producte financer es traspassa amb tot el negoci financer”, ha dit l’advocat que ha insistit que l’únic actiu líquid que va quedar en la CAM va ser el compte corrent de l’obra social.

El lletrat es referix així a la venda de la CAM després de la seua intervenció al juliol de 2011 pel Banc d’Espanya. Previ al procés de venda, el supervisor va acabar nomenant a administradors provisionals del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que van elaborar uns nous comptes relatius a eixe semestre els quals lluny de presentar els 65 milions de beneficis que arreplegaven les antigues, van llançar un saldo d’1.136 milions d’euros de pèrdues.

Per la seua banda, la representació processal del Banc Sabadell, al qual Anticorrupció sol·licita que responga per la comercialització de quotes participatives entre març i juliol de 2011, ha insistit que este assumpte està fora de la peça principal que es jutja i que hi ha una altra separada en la qual s’estudia la venda d’este producte financer.

FALLIDA DE L’ENTITAT

El fiscal Anticorrupció, que va elevar a definitives dilluns passat la seua petició de penes de presó d’entre deu mesos i set anys i mig de presó per a set alts càrrecs de l’entitat, va recordar en la seua exposició final que l’excúpula va tergiversar de manera intencionada els resultats d’eixos exercicis mitjançant la requalificació de crèdits fallits i dubtosos a normals i la incorrecta comptabilització de les titulitzacions, amb els quals es va aparentar una transferència de riscos i beneficis que en realitat no es va produir.

La finalitat dels acusats, segons Rodríguez Sol, va ser d’una banda facilitar la creació del Sistema Institucional de Protecció (SIP) integrat inicialment per la CAM i altres tres caixes per a formar el Banco Base (projecte que no va prosperar davant els dubtes de solvència de la caixa) i d’altra banda atribuir-se uns complements retributius que no els corresponien. Per estos conceptes la caixa va acabar abonant indegudament 20 milions d’euros.

Les defenses, per la seua banda, van sol·licitar al tribunal de la Secció Quarta de la Sala Penal l’absolució dels acusats, rebutjant que engrossiren els resultats de 2010 i 2011. També van al·legar que el Banc d’Espanya va estar supervisant contínuament a la CAM, que l’auditora KPMG va donar el vistiplau als comptes –si bé esta última va respondre que se’ls va ocultar informació per a realitzar l’auditoria– i que van renunciar voluntàriament als incentius relatius a 2010. PENES DE PRESÓ

El fiscal demana per a l’exdirector general de la CAM Roberto López Abad, l’exdirectora adjunta Dolores Amorós, l’ex director general de Planificació i Control Teófilo Sogorb i l’exdirector general d’Inversions i Riscos Francisco José Martínez García, set anys i mig de presó i 180.000 euros de multa per a cadascun.

Així mateix reclama una pena d’un any i dos mesos de presó i multa de 9.000 euros per a l’exdirector de Finançament i Gestió de Liquiditat Juan Luis Sabater i deu mesos de presó per a l’exdirector general de Recursos Vicente Soriano.

En el cas de l’exdirector d’Informació Financera Salvador Ochoa, el fiscal va retirar l’acusació contra ell i va abandonar el procediment dilluns passat, mentre que l’expresident Modesto Crespo se senten en el banc dels acusats a petició de l’acusació popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor