19.11.2022 - 21:40
|
Actualització: 20.11.2022 - 09:37
A continuació us proposem que tasteu alguns dels vins de l’anyada 2022 que tot just acaben de néixer i no els podeu deixar de tastar
El vi novell de Puntiró i les branques de pi de Santa Maria del Camí
A Santa Maria del Camí, a Mallorca, la Festa del Vi Novell és una de les grans celebracions de l’any. L’Associació de Cellers de la població, que conformen set cellers (Macià Batle, Jaume de Puntiró, Microceller Son Crespí, Bodegas Angel, Celler Ramanyà, Celler Sebastià Pastor i 7103 Petit Celler), impulsen la festa, que enguany es fa del 18 al 28 de novembre. El poble s’engalana amb les branques de pi, els cellers que ofereixen el vi novell col·loquen la branca de pi a l’entrada de l’edifici i es fa una gran festa multitudinària a la plaça Nova la nit del dia 26. És el mateix dia que hi ha una jornada de portes obertes dels cellers, que comencen a oferir el vi novell. El dia abans es lliuraran les insígnies Brots de Pi 2022 als pagesos Àngel Contreras, a títol pòstum, i Antoni Bennàssar. Hi haurà el tradicional ball de capgrossos i la música de Natàlia Tascón i Gori Negre.
Entre els vins novells que ofereixen els cellers de Santa Maria del Camí, us proposem el del celler Jaume de Puntiró, Novell de Puntiró, DO Binissalem. És un vi de la varietat manto negre 100%, una varietat autòctona de Mallorca, de graduació alta, 14°, fa una maceració curta i desfangat en dipòsit d’inox. Gustós, contundent, una mica astringent i molt ric en aromes de fruita, diu Pere Calafat, l’autor del vi.
El Trepat Novell de Carles Andreu, a la Festa del Vi Novell en ruta
Un vi monovarietal de trepat de dotze graus, d’agricultura ecològica i sense sulfits afegits, és el que proposa el celler Carles Andreu (DO Conca de Barberà) enguany a la Festa del Vi Novell, que aplega tretze cellers de diferents denominacions d’origen. Com l’any passat, aquests vins fan una ronda amb una wine truck, una furgoneta convertida en un bar de vins, que al llarg del mes de novembre viatjarà per diferents indrets del Principat.
Vins de Josep Foraster (els Nanos blanc 2022); Vinícola de Sarral (Vi Portell rosat Trepat Novell 2022, Blanc de Blancs Portell Novell 2022, Vins Petxina Garrí Novell 2022, Garrí Novell Salvatge 2022); Celler de Sanuí (Petit de Sanuí Blanc Novell 2022); Celler Cooperatiu d’Espolla (Vi Novell d’Espolla 2022); Celler Masroig (Vi Novell 2022); Celler Ronadelles (Cap de Ruc Novell blanc 2022, Cap de Ruc Novell negre 2022); Celler Cooperatiu de la Granada (Vi Novell blanc 2022, Vi Novell rosat 2022); Covides (No-Vell 2022); Maset (Novell 2022); Celler Cooperatiu d’Artés (Artium Caprici 2022 Novell); Sant Josep (Vins Novell de Bot 2022) són els que podreu tastar, a més del Novell del celler Carles Andreu.
Les poblacions confirmades fins ara on arribarà aquest bar de vins en trànsit són: Santa Perpètua de Mogoda, de 17.00 a 20.00, a la plaça del Mercat (18 de novembre); Cantonigròs, d’11.00 a 18.00, al Camí Reial número 5 (19 de novembre); Cardedeu, de 12.00 a 18.30, al Tarambana Espai Cultural i Gastronòmic (20 de novembre); Tortosa, de 12.30 a 16.00, a la Taverna (26 de novembre); les Borges Blanques, d’11.00 a 15.00, a la Bodegueta (27 de novembre). El 10 de desembre es clourà la ronda del vi novell amb una festa als jardins del Palau Robert de Barcelona.
El vi novell de Talcomraja i la festa NaNo a Arenys de Munt
El celler Talcomraja d’Arenys de Munt, que elabora vins naturals a l’Alt Maresme, organitza d’ençà de fa tres anys, amb el suport de l’ajuntament, la NaNo, la festa del vi natural i novell. La festa es va fer ahir, amb una quinzena de cellers, tots productors de vi natural, que també van dur el seu vi novell. Entre més vins, es van poder tastar els de Frisach, Tuets, Comalats, Oriol Artigas i Bardissots, el Follaraïm, Tarannà Po-ètic, Clos dels Cims, Vinya Ferrer, la Gutina, la Vinaventura Vins, Mas de la Caçadora, Masia Tonicoll, Ca Foracaime, Solo el Amor Salvará al Mundo, a més del celler Talcomraja.
Enguany, Joan Munich, el vitivinicultor de Talcomraja, que ha patit un atac de senglars de molta gravetat, ha perdut una vinya sencera, ens proposa un vi novell d’ull de llebre de pocs graus que fa cupatge amb un vi de carinyena i un novell rosat nascut de tres vinyes velles de Tordera i Arenys de Munt, que contenen moltes varietats totes tres. Vins que en podríem dir autèntics que val la pena de tastar.
El vi novell del celler Masroig, una celebració
Al celler del Masroig, comarca del Priorat i DO Montsant, d’un temps ençà s’ha recuperat la festa de l’arribada del vi novell. Potser en cap indret com aquí, la festa del vi novell va lligada a la joventut. Enguany, més de set-centes persones han omplert la plaça del celler per celebrar el vi nou i espinjolar la bota, amb el grup de música Ginestà, els membres del qual n’han estat els padrins.
El vi novell és un vi de temporada, tan cru i poc fet que t’omple la boca amb el gust de la fruita. Aquest novell negre del celler del Masroig és fet a partir d’un cupatge de garnatxa negra i carinyena. D’un color robí bonic, és expressió de frescor i fruita vermella (cirera, maduixa), que ens porta cap als sabors de llaminadura.