Visa pour l’Image arriba la Maternitat Suïssa d’Elna amb una exposició sobre dones refugiades

  • El festival de fotoperiodisme inaugura una exposició sobre la crisi dels refugiats obra de Marie Dorigny

VilaWeb

Redacció

05.11.2016 - 02:00

El Visa pour l’Image és un dels festivals de fotoperiodisme més destacats del món que es fa cada any a Perpinyà i la Maternitat Suïssa d’Elna un dels indrets més simbòlics de Catalunya Nord. Ara, totes dues institucions han unit forces i a partir d’avui es pot veure una exposició d’aquest prestigiós festival a la seu de la maternitat. A més es tracta d’una mostra especialment adient al passat d’aquesta institució, que després de la guerra de 1936-39 va atendre a tantes dones refugiades embarassades i les va ajudar a donar llum als seus fills.

La mostra, que es podrà veure fins a l’11 de desembre, és diu ‘Displaced – Dones en exili’ i de la mà de Marie Dorigny descriu l’espantós periple de dones sirianes i afganeses que fugen amb els seus fills de la guerra per arribar a Europa. Entre el desembre de 2015 i el gener de 2016, la fotoperiodista francesa Marie Dorigny ha viatjat a Grècia, Macedònia i Alemanya, amb les dones refugiades. Elles són el 50% dels exiliats però sofreixen més discriminacions i violència que els homes.

Des de les platges de Lesbos fins als centres de refugiats d’Alemanya, Marie Dorigny segueix les dones que s’amunteguen en vaixells fràgils o en trens, i negocien el seus passis. Alguna vegada sotmeses als barquers, circulen de nit arran de les reixes de ferro que separen els punts de control i de pas. Rurals o urbanes, combreguen en la fugida i el risc. Aquestes fotos fosques narren l’esperança humana, més enllà de les cares inquietes i esgotades. Aquesta exposició encarregada pel Parlament europeu s’ha presentat en el festival Visa pour l’Image 2016 de Perpinyà.

Marie Dorigny , una autora amb compromís

Marie Dorigny es va convertir en fotoreportera arran de la Revolució romanesa, el 1989. Aquesta viatgera amb compromís, discreta i observadora, denuncia les injustícies i vol fer trencar esquemes. Els seus temes d’estudi són l’esclavitud domèstica, la mainada treballadora al món, la prostitució i la immigració clandestina.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor