07.01.2025 - 11:52
|
Actualització: 07.01.2025 - 12:53
Un dels viquipedistes més actius de la Viquipèdia gal·lesa han denunciat públicament atacs vandàlics d’espanyols que “escriuen disbarats” a l’enciclopèdia. Robin Owain, un dels administradors voluntaris de la versió gal·lesa de la Viquipèdia, va denunciar al mitjà Golwg360 que, recentment han aparegut articles en altres llengües, majoritàriament en castellà, com ara un sobre el film espanyol El barón contra los demonios, que ara mateix és només una pàgina en blanc.
“Això forma part dels atacs continus provinents d’aquell país per omplir la Viquipèdia en gal·lès amb disbarats”, diu, i denuncia que “hi ha vandalisme d’aquesta mena cada dia”. Owain explica que, a vegades, hi ha editors de la Viquipèdia en altres llengües que col·laboren amb l’edició gal·lesa i hi aporten imatges, informació o dades, “correctes i valuoses”. D’altres, en canvi, diu que hi fan vandalisme: “Fan coses que van des de canvis evidents, com eliminar pàgines o afegir-hi paraulotes, fins a altres més subtils, com canviar una data de naixement o de mort.”
A més, també denuncia que també s’han trobat articles en gal·lès escrits gràcies a l’ajuda d’un traductor automàtic, però que es nota que no s’han escrit des de Gal·les i sense cap context gal·lès. Una sèrie d’atacs que, diu, no són recents: “Fa almenys vuit anys que ens hem adonat que la majoria d’aquests vàndals professionals provenen d’Espanya. És possible que els paguin per donar un biaix espanyol als articles, en lloc d’un enfocament català o basc”, diu. També, però, es troben amb intromissions britàniques, que editen i escriuen articles perquè tinguin un enfocament anglès, més que no pas gal·lès.
Davant d’això, fa un crit d’alerta per a detectar aquests atacs i revertir-los, i demana la col·laboració de més gent. “Som uns 115 editors actius a la Viquipèdia gal·lesa, necessitem més ajuda”, diu. Defineix la pàgina com la més important de les escrites en gal·lès a tot internet, a unes 800.000 lectures mensuals. “Si mantenim la Viquipèdia en gal·lès neutral, però amb context gal·lès, hi ha un bri d’esperança. Si permetem informació antigal·lesa, imperialista i unionista escrita per homes blancs de mitjana edat del sud d’Anglaterra i de l’extrema dreta, estem perduts”, diu.