La Viquipèdia en català fa vint anys

  • Fou la tercera de crear-se, pocs minuts després de l'alemanya, i la segona de tenir-hi articles

VilaWeb

Redacció

16.03.2021 - 10:51
Actualització: 16.03.2021 - 12:14

El 16 de març de 2001 va néixer l’edició en català de la Viquipèdia, l’enciclopèdia en línia i oberta. Fou la tercera de crear-se, pocs minuts després de l’alemanya, i la segona a tenir-hi articles. De fet, durant dos mesos fou la primera Viquipèdia de parla no anglesa que va tenir activitat. La versió catalana té 673.828 articles i és la vintena Viquipèdia del món que en té més.

El primer article de parla no anglesa editat mai és el de l’àbac, i en va ser autor l’usuari Cdani, amb IP d’Andorra. La versió en català encapçala la llista de qualitat, basada en els 1.000 articles fonamentals que una versió hauria de tenir.

La idea d’una enciclopèdia gratuïta i oberta a les contribucions de tothom va ser llavors un fet revolucionari. I ho és més que mai avui, amb la mercantilització dels continguts a internet que, en certa manera, ha desplaçat la idea de la lliure transmissió de continguts que va impregnar els orígens de la xarxa. A començament de mil·lenni, enmig de l’expansió del fenomen d’internet, van sorgir iniciatives que volien aprofitar l’oportunitat única que representava per compartir informació de manera col·laborativa. Una idea utòpica que va inspirar els nord-americans Jimmy Wales i Larry Sanger a fundar la Viquipèdia el 15 de gener de 2001. Somniaven que tothom pogués accedir d’una manera lliure i gratuïta al coneixement humà.

La Nupedia, un projecte d’enciclopèdia lliure, els va servir de base per a bastir la nova plataforma basada en wikis, llocs web col·laboratius que poden ser editats del navegador estant. Vint anys després, la Viquipèdia continua essent un projecte que només depèn de la voluntat humana i no funciona amb algorismes. Això la converteix en una excepció a la xarxa, on la majoria de serveis depenen dels anunciants i de patrocinadors obsessionats amb el creixement i els beneficis.

Dos mesos després d’haver fundat la Viquipèdia, el 16 de març, Jimmy Wales va anunciar que volia fer viquipèdies en més idiomes, i afegí que l’usuari Cdani tenia interès a fer-ne una en català. El mateix dia ja es van crear els nous dominis “deutsche.wikipedia.com” i “catalan.wikipedia.com”. El nom de domini va canviar després a “ca.wikipedia.com” i més tard a “ca.wikipedia.org”. Dos anys després es va adoptar el nom catalanitzat de “Viquipèdia”.

Tothom pot participar en la creació d’aquesta obra col·lectiva. Els viquipedistes més experimentats recomanen que els qui s’hi vulguin atrevir mirin primer aquest vídeo:

https://youtu.be/97FQAANY1zw

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor