Vinyes de foc

  • Dimarts al VINSEUM es presenta el projecte europeu Fire Wine-Vins de Foc, un vincle entre el paisatge de vinya i la prevenció d’incendis de sisena generació · Hi participaran Marc Castellnou, cap del GRAF de bombers, i el sommelier Josep Roca, del Celler de Can Roca

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

14.10.2023 - 21:40

D’un temps ençà i com més va amb més convicció arran del context de l’emergència climàtica, la vinya ha pres un valor excepcional com a territori de cultiu eficaç per a frenar els focs de sisena generació. La vinya és un tallafoc productiu, tot i la coberta vegetal de molts sòls vinícoles, i és extremadament beneficiosa, pel fet de ser un espai de baixa quantitat de biomassa, que permet d’aturar la velocitat imparable d’un incendi d’aquest nivell. Perquè una vinya permet de separar les masses forestals. A més, una vinya és una posició estratègica per als bombers, que saben que poden arribar a aquesta parcel·la agrícola, atès que hi ha camins i estan cuidats.

Ens ho explica la paisatgista Soazig Darnay, responsable del projecte Fire Wine-Vins de Foc, i que afegeix: “Hem de tenir en compte també que la vinya és un cultiu molt resilient al foc. Els pagesos i viticultors se sorprenen sovint de la facilitat de rebrotar que té una vinya havent-hi passat un incendi. Per una altra banda, el sector del vi és ben organitzat i això facilita el treball sobre noves polítiques territorials. I hi hem d’afegir el fet que el vi és un producte amb un valor afegit. El viticultor té un discurs darrere el producte, sovint lligat en positiu al paisatge.”

Fire Wine-Vins de Foc és una iniciativa que s’emmarca en el projecte europeu Fire-Res d’innovació tecnològica per a la promoció de paisatges resilients i la prevenció d’incendis forestals. L’objectiu de Fire Wine és dotar les finques forestals ubicades en territoris vitivinícoles d’eines i models que estimulin la creació de paisatges preparats per a prevenir focs, o bé recuperar-se’n i reduir les pèrdues causades pels incendis.

Vinya entre bosc.

El projecte Fire Wine-Vins de Foc, impulsat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i amb la complicitat d’entitats públiques de recerca com ara l’IRTA, també té l’objectiu de plantar vinyes noves en zones estratègiques i mirar de mantenir les que ja hi ha, perquè abandonar-les implica d’omplir aquest buit de massa forestal nova. En aquest sentit, l’IRTA treballa en l’elaboració de mapes sobre zones de risc forestal per definir espais oberts estratègics.

Dimarts, al VINSEUM, el Museu de les Cultures de Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, es presentarà Fire Wine-Vins de Foc en un seminari internacional que durarà tot el dia. Entre més ponents, la sessió inaugural anirà a càrrec de Marc Castellnou, cap del GRAF dels bombers, i el sommelier Josep Roca, del Celler de Can Roca. També es presentarà el treball que fa l’IRTA amb relació a l’elaboració dels mapes de zones de risc forestal i exemples de gestió del foc en paisatges vinícoles de l’Empordà, Montpeller, Extremadura, etc. (Consulteu-ne el programa.)

Soazig Darnay explica que la marca Fire Wine-Vins de Foc té la voluntat de vincular-se a cellers que pateixen aquesta problemàtica i que es veuen obligats a desenvolupar una política pròpia de gestió del foc. És interessant que puguin compartir les experiències i que mostrin les dificultats a l’hora d’afrontar-ho. A més, el foc en relació amb la vinya també té efectes secundaris, com ara el gust de fum que agafa el raïm d’una vinya que ha patit un incendi o que hi ha estat a prop i, per tant, implica necessàriament una pèrdua de qualitat del vi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor