30.07.2022 - 21:40
|
Actualització: 31.07.2022 - 10:08
El Col·legi d’Arquitectes de Lleida i el celler Mas Blanch i Jové s’han sumat a l’Any Viladot, que commemora el centenari de l’artista polifacètic Guillem Viladot (Agramunt 1922-1999), amb la creació d’un poema arquitectònic, obra de Jaume Farreny, a partir del Poema de l’Home de Viladot.
Explica Pau Minguet, director de la Fundació Viladot – Lo Pardal d’Agramunt i comissari de l’Any Viladot: “El Poema de l’Home és un pòster que Viladot va fer l’any 1972, amb l’ajuda d’en Josep Iglésias del Marquet que era un altre poeta experimental. El poema conté totes les lletres de l’abecedari, vint-i-cinc lletres, que estan del dret i del revés. I entremig de les parelles de lletres hi ha paraules que van des de ‘Pensa’, passant per totes les parts del cos, del front fins als peus, i després diu: ‘Passa’, ‘Llum’, ‘Horitzó’, ‘Llibertat’.”
Continua Minguet: “I en Jaume Farreny, que n’ha fet la reinterpretació com a poema arquitectònic, ha construït unes bigues de ferro de cinc metres amb una lletra grossa al darrere i una altra de més petita al davant, amb les paraules al mig. I a la Vinya dels Artistes la peça s’ha col·locat sobre un marge de pedra seca que mira cap a l’horitzó dins d’un camp d’oliveres. Les lletres no estan invertides, però al matí les ombres que es projecten a terra ja les inverteixen, com en el poema del Viladot.”
La peça, de grans dimensions, es va instal·lar primer al claustre de la Seu Vella de Lleida, tot utilitzant la galeria sud-est del claustre per fer aquesta reproducció i a mitjan juliol ha arribat a la Vinya dels Artistes, que és on quedarà ubicada definitivament. Comenta Pau Minguet: “Trobo que està molt bé el fet que la peça hagi estat en dos espais monumentals, totalment diferents. I quedi instal·lada a les Garrigues, un espai rural, de secà que l’acosta al paisatge d’Agramunt de Viladot.”
Aquest acte s’emmarca dins els actes d’homenatge a l’artista en el centenari del seu naixement. Dins la Vinya dels Artistes, projecte impulsat pel celler Mas Blanch i Jové a la Pobla de Cérvoles, a partir d’una idea de l’artista Josep Guinovart, el Poema de l’Home és la peça que fa catorze. Entre més obres, en trobem del mateix Guinovart, de Carles Santos, de Joan Brossa, de Susana Solano, d’Antoni Llena, d’Evru, de Frederic Amat i de Carles Pazos.
Dins l’Any Viladot, encara es pot veure l’exposició Guillem Viladot, l’experiment incessant, a l’Espai Volart de la Vila Casas, a Barcelona, i el novembre una part viatjarà a París, al Centre d’Estudis Catalans. El setembre, s’inaugurarà a Tàrrega una altra exposició de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, Viladot i els creadors de Ponent, sobre les relacions que hi va haver entre els artistes de l’avantguarda ponentina de la segona meitat del segle XX. Serà una exposició itinerant que passarà per Cervera, Balaguer, Esterri d’Àneu, Lleida, Agramunt i potser més indrets com ara Solsona, Guissona i la Seu d’Urgell. A més, fins el setembre encara sou a temps de visitar l’exposició Paisatge Viladot al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.