23.09.2024 - 17:16
|
Actualització: 23.09.2024 - 17:45
València s’uneix a les mobilitzacions contra la turistificació. El moviment València No Està En Venda ha nascut per la preocupació d’una vintena de col·lectius i associacions de la ciutat per la situació en matèria d’habitatge, planificació urbanística i protecció del territori. Amb el lema “València s’ofega“, que rememora la riuada que va inundar la ciutat el 14 d’octubre de 1957, han convocat una manifestació el 19 d’octubre a les 18.00, a les Torres de Serrans. Així, reivindiquen un accés digne a l’habitatge i una regulació que evite la saturació turística.
ARA SÍ QUE SÍ!🔥🔥 #València volia la seua manifestació, i ací la tenim!! El 19 d’octubre a les 18h, pel dret a l’habitatge, la defensa del territori i contra la turistificació que ens ofega!🌊🌊 Apunta’t la data i no faltes!🤝 Difonguem el missatge i anem totes juntes!✨ pic.twitter.com/t7grR73NlO
— valencia_noestaenvenda (@valencianoesven) September 23, 2024
“La pèrdua de la identitat pròpia i cultural que ens uneix com a poble, la devastació del territori en favor de la construcció i edificació desmesurada, la desaparició del comerç tradicional, els problemes de contaminació i convivència que es generen i la pujada de preus generalitzada i la precarització en sectors com l’hoteler són sols la punta de l’iceberg de la problemàtica que afecta la ciutat i desplaça forçosament el veïnat”, han explicat en un comunicat.
Entre les demandes dels col·lectius a les institucions, hi ha la regulació efectiva del lloguer i de compravenda d’habitatges, l’aturada dels desnonaments sense alternativa residencial, la prohibició dels apartaments turístics, l’aturada de l’entrada de creuers i de les ampliacions del port i l’aeroport.
“València cridarà per fomentar i recuperar el teixit veïnal, els espais privats i públics; per la defensa d’un dret fonamental com és el de l’habitatge; per preservar la identitat i la cultura valencianes, i per dir no a les entitats responsables de la turistificació, que oprimeixen i mercantilitzen els drets fonamentals de les persones i el seu territori”, han acabat.
Entre els col·lectius que integren el moviment, hi ha Per l’Horta, Entre Barris, Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, el Centre Social Nou, la Comissió Ciutat Port, la PAH València i el Sindicat d’Habitatge.
Onada de mobilitzacions
València s’afegeix, així, a l’onada de mobilitzacions contra la saturació turística que ja s’han fet al Principat i les Illes. L’arribada en massa de turistes, l’encariment de la vida i l’expulsió dels veïns de les seues ciutats i pobles ha fet que els ciutadans alcen la veu. Fins i tot, s’han fet accions directes, com a Barcelona, on un grup d’activistes van esquitxar uns turistes amb pistoles d’aigua mentre sopaven en una terrassa. L’acció va arribar a la premsa internacional, que se’n va fer ressò.
Al País Valencià, tampoc no és el primer moviment contra la turistificació. A la Marina Alta ha sorgit aquest estiu el grup Garrot Acció, que ja ha fet accions a les cales de Xàbia contra la saturació del turisme en la comarca.