13.11.2023 - 13:07
|
Actualització: 13.11.2023 - 13:09
Vint-i-tres editorials han presentat una demanda judicial contra la distribuïdora Àgora, propietat del Grup Enciclopèdia, per la gran crisi en la distribució de llibres que va començar el setembre de 2022 i que encara s’arrossega. Tot plegat, arran de l’aliança entre Àgora i la distribuïdora les Punxes per a crear una nova empresa, Entredós, que va provocar un gran col·lapse en la distribució dels llibres.
Les editorials afectades, diuen en un comunicat, van patir greus conseqüències econòmiques per la caiguda de vendes a causa de la distribució deficient durant el darrer quadrimestre de 2022. “La situació insostenible es va allargar durant mesos fins que les editorials afectades van optar per contractar els serveis d’un altre operador logístic, Elkar-ACL, tot i que això representava traslladar els seus estocs fora de Catalunya, amb l’esperança de poder salvar els respectius negocis editorials”, diuen.
El greuge no es va acabar aquí, afegeixen, perquè tot i que Àgora es va comprometre a facilitar el trasllat dels estocs al nou distribuïdor, va incomplir el calendari. Això, diuen, va repercutir negativament en la campanya del Sant Jordi d’enguany de les editorials afectades, i encara hi ha més de 350.000 exemplars de llibres d’aquestes editorials al magatzem d’Àgora-Entredós. Per acabar-ho de complicar, denuncien que des del gener Àgora ha deixat de pagar als editors afectats les factures corresponents a les vendes de tardor i hivern de 2022.
La demanda judicial ja ha estat admesa a tràmit. Les editorials reclamen el pagament de 2,8 milions d’euros, que correspondria als pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre del 2022, l’import dels llibres no retornats i el de les comandes pendents de servir el desembre de 2022.
“Els editors demandants i la direcció de Xarxa de Llibres lamenten que el Grup Enciclopèdia, propietari únic d’Àgora, no hagi aportat cap solució ni cap calendari d’actuació per resoldre els impagaments i el retorn dels llibres que encara tenen a les seves instal·lacions i no descarten noves actuacions judicials”, afegeixen.
Rere la demanda hi ha Enric Faura, de Xarxa de Llibres; Jordi Ferré i Josep Maria Olivé de Cossetània Edicions, Lectio Ediciones i Quorum Llibres; Judit Pujadó i Xavier Cortadelles, de Sidillà edicions; Jordi Solé Camardons, de Voliana edicions; Alexandre Amat, de Profit editorial i Amat edicions; Jaume Ciurana i Llevadot i Núria Sales, de Símbol Editors; Gemma Redortra, de Eumo editorial; Cristina Feliu, de Bindi Books; Jordi Carulla Ruíz, d’Editorial Poncianes; Núria Mañé, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat; Oriol Magrinyà, d’Editorial Barcino; Maria Sempere, de l’Editorial Les Hores; Mar González, de Babulinka Books; Josep Gregori d’Editorial Bromera, Tàndem edicions, Més Llibres, Animallibres i Algar; i Rosa Rey, d’Angle Ediorial i Capital Books.