Vins per a regalar aquestes festes

  • Us proposem uns regals especials, sorprenents, que tenen el vi com a eix central, però que van molt més enllà

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

14.12.2024 - 21:40
Actualització: 14.12.2024 - 22:03

Regalar vi acostuma a ser garantia d’èxit. Però si a més regaleu un vi acompanyat d’un bon llibre, la combinació és infal·lible. Us proposem alguns d’aquests binomis amb quatre propostes per a públics exigents, però diversos. Amb tot, en totes quatre propostes la intenció, la sorpresa i el goig que vindrà són garantits.

 

Corpinnat Hermós 2020 del celler Pardas tot llegint Un cor furtiu, de Xavier Pla

Els propietaris del celler Pardas a Torrelavit (Alt Penedès) són uns apassionats lectors de l’obra de Josep Pla. Tant és així que a tall d’homenatge a l’escriptor i d’homenatge a la pagesia i a una forma de vida el seu primer escumós porta un nom de l’imaginari literari de Pla. Ens ho explica el viticultor del celler, Jordi Arnan: “Un dels grans personatges creats per Josep Pla és l’Hermós, que és contrabandista, pescador, un home salvatge a qui agrada la vida de taverna, li agrada cantar, menjar bé (que vol dir menjar-se unes sardines a la brasa acabades de pescar) i el vi. És un model de vida que ha desaparegut i ens agrada l’Hermós no des d’una idea d’enyorança d’aquesta vida sinó des d’una idea de llibertat.” L’Hermós escumós és fet a partir d’un cupatge de xarel·lo de vinyes velles i sumoll de vinyes més joves plantades per Arnan trenta anys ençà. A més, en aquesta anyada 2020, s’hi va afegir una mica de monestrell. L’Hermós, tan expressiu, tan singular, serà un acompanyant de primera per a un llibre de categoria també, la monumental biografia sobre Josep Pla, Un cor furtiu, obra de Xavier Pla, que enguany ha publicat Destino. Aquesta biografia són anys d’estudi i de lectura de milers de documents inèdits i, després, de treball literari. Perquè Un cor furtiu es llegeix com una novel·la.

Jean Leon experimental FO-22 tot llegint Confeti, de Jordi Puntí

Sabem que Jean Leon és un home de pel·lícula i de qui ja s’ha novel·lat la vida, però hem volgut anar una mica més enllà de l’evidència i aportar, tant en el vi com en el llibre, una capa més de complexitat. Al cap i a la fi, que un regal sorprengui és important.  Així, del celler Jean Leon no hem triat cap dels vins més icònics, ni cabernets ni chardonnays ni merlots, els que ell va imaginar a imatge dels grans châteaux francesos i dels vins californians, sinó que hem anat a cercar el seu vi més experimental, el més contemporani i alhora el més rústic i més arrelat, que és precisament el FO-22, monovarietal de forcada, una varietat pre-fil·loxèrica recuperada. El vi és sorprenent i té recorregut si ens guiem per la seva bona adaptació al canvi climàtic. N’han elaborat solament 2.618 ampolles. És un dels productes de l’empresa Torres més arriscat i genuí, que marca tendència.

A partir d’aquesta varietat recuperada i del fet que és elaborada a Jean Leon, el celler que porta el nom d’un home fet a si mateix que va acabar triomfant a Hollywood, proposem que ens beguem el vi FO-22 tot llegint Confeti, de Jordi Puntí, premi Sant Jordi 2024, publicat per Proa. Perquè la novel·la de Puntí parteix de la vida d’un personatge que també va triomfar a Hollywood, el músic Xavier Cugat, que darrerament havia estat força oblidat i que s’ha recuperat mitjançant la literatura. A més, Xavier Cugat va conèixer Jean Leon. Aquest darrer va emigrar als Estats Units i es va fer a si mateix fins a arribar a dalt de tot dins l’ambient de Hollywood de mitjan segle XX i va triomfar amb el seu restaurant La Scala de Beverly Hills, de cuina mediterrània. Xavier Cugat era un dels molts clients famosos que hi van menjar.

Clos Galena 25 Anys d’un Somni tot llegint el catàleg de l’exposició “MiróMatisse”

El celler del Priorat Clos Galena celebra els vint-i-cinc anys de la seva fundació al Molar (a la part que és DOQ Priorat, perquè aquest municipi és partit i té una part que és DO Montsant) amb l’elaboració d’un vi especial, que se surt de la línia clàssica dels seus vins: el Clos Galena 25 Anys d’un Somni. Aquest vi commemoratiu és elaborat amb el cupatge clàssic de Clos Galena (garnatxa, carinyena i sirà, amb 1% de cabernet sauvignon), però l’elaboració conté una voluntat clara de mostrar un altre estil: hi predomina la fruita, és fresc i elegant. Al nas és una festa, en boca el temps acabarà de conjuminar-ne tots els elements. Té anys de guarda. I no es tornarà a repetir. De manera que és un regal especial i únic. Com única i inèdita és l’exposició que es pot veure a la Fundació Joan Miró de Barcelona, “MiróMatisse. Més enllà de les imatges”.
El desafiament de l’exposició, allò que la fa original, és, com diu el comissari, Remi Labrusse, el fet de fugir de la concepció clàssica del terme “influència”. L’exposició creua la història vital de tots dos artistes, Joan Miró i Henri Matisse, l’admiració mútua, l’actitud revolucionària compartida i la mirada que els va permetre d’avançar en la seva recerca artística. I el llibre que acompanya l’exposició mostra mitjançant el text de Labrusse aquesta aproximació nova a la relació de tots dos artistes.

Per llegir MiróMatisse hem triat mediterraneïtat, hem triat un territori vinícola pròxim a Mont-roig del Camp, hem triat potència, frescor i lluminositat.

Cinquanta anys de l’Olivera, vi i llibre commemoratius

I seguint amb les commemoracions, acabem proposant de regalar el vi i el llibre que s’han elaborat amb motiu dels cinquanta anys de la cooperativa l’Olivera. És un regal doble que explica molt bé, tant en el cas del vi com en el cas del llibre, què han significat aquests cinquanta anys d’història d’una cooperativa social i agrícola, instal·lada a Vallbona de les Monges (Urgell), que s’ha acabat dedicant al vi i a l’oli. Un projecte nascut i desenvolupat als marges. Tal com diu la presidenta, M. Dolors Llonch: “Cinquanta anys de somnis, utopies, realitats i també dificultats per a construir i consolidar un projecte transformador d’agricultura social a la Catalunya rural i, des de ja fa gairebé quinze anys, a Barcelona, en l’àmbit periurbà.”

El vi dels 50 anys de l’Olivera conté una selecció d’anyades dels monovarietals de macabeu, varietat que ha col·locat la cooperativa al mapa vinícola de la DO Costers del Segre. S’han seleccionat anyades amb processos d’elaboració diversos. Per això, el cupatge inclou una part (27%) de macabeu fermentat en fusta, que evoca els orígens; un 30% de macabeu elaborat amb pells, a l’estil del vi brisat, més actual; un 40% de macabeu madur i complex, que ha fet la criança en contenidors de ciment i, finalment, un 3% de macabeu de diferents anyades (1993, 2000, 2009 i 2015). S’ha fet un tiratge de 50 ampolles magnum i 1.000 ampolles de 75cl.

El llibre, Cinquanta. L’Olivera, veus i vida, que és autoeditat, posa al centre les persones, com sempre a la cooperativa, amb testimonis vinculats de maneres diferents a aquest projecte amb vocació social, que integra persones amb dificultats en tots els seus processos. El llibre és una obra coral que recull veus i imatges de moltes de les persones que han format part de l’Olivera aquests anys. Té dues parts: primer, un assaig de l’economista i pastisser Josep Manel Busqueta, que hi aporta la seva mirada i, després, cinquanta entrevistes a persones molt vinculades al projecte, fetes durant aquest any per Xavier Alonso, Joaquim Sempere i Roger Roca.

 

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 15.12.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor