28.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 28.12.2024 - 21:51
Us proposem cinc vins que contenen singularitat i compromís. Curiosament, sense cercar-ho, bona part d’aquests projectes vinícoles treballen amb l’agricultura biodinàmica. Són propostes de qualitat, per a amants del vi curiosos, que volen tastar vins que surten dels estàndards, i també són vins per a aquells que cerquen projectes compromesos socialment, ambiental i rural.
Encarinyades 2022 del celler Còsmic Vinyaters
Salvador Batlle és un dels personatges clau per a entendre la recuperació de la carinyena blanca a Catalunya, a Agullana, a les Alberes, l’Alt Empordà. I aquest vi que elabora encara va una mica més enllà i convida al joc. Perquè les Encarinyades aplega els tres colors de la carinyena. Conté 60% de carinyena blanca, 15% de carinyena negra i 25% de carinyena grisa, de vinyes velles i joves conreades segons els principis de l’agricultura biodinàmica. La vinya de l’Agullana és plantada el 1964 i la de Puig-Rodó, el 2014. Maceració amb pells i rapa durant cinc dies i premsat. Fermentació espontània en dipòsit inoxidable i una part petita, el 15%, en àmfora. Criança sobre les mares fines durant quatre mesos en dipòsit d’acer inoxidable.
Les Tallades de Cal Nicolau del celler Orto Vins
Aquest vi de picapoll negre prové d’una vinya del mateix nom al Mas-roig (Priorat), que va plantar el besavi de l’enòleg Joan Asens i que no va matar la plaga de la fil·loxera, al tombant del segle XIX-XX. Després, ni el seu avi ni el seu pare la van voler arrencar durant el segle XX. Aquesta vinya de picapoll negre és pre-fil·loxèrica, de les poques que es conserven. Asens n’elabora un vi que expressa la rusticitat de la planta. La vinya es treballa segons l’agricultura biodinàmica. El raïm fermenta en bótes de 500 litres i té 28 dies de maceració. Després de ser premsat, fa la fermentació malolàctica i la criança dotze mesos en bótes velles de 225 litres. La Generalitat l’ha destacat com a vi de finca qualificada.
Els Pájaros 2022 del celler cooperatiu de Capçanes
El cooperativisme agrari va tenir el moment culminant a començament del segle XX i a partir de mitjans del mateix segle va començar a decaure. Avui, cent anys després, algunes cooperatives vinícoles donen senyal de voler tornar a posar els seus vins a dalt de tot en qualitat i mantenir el compromís amb la pagesia i amb les vinyes velles que vetllen. Així ens mirem la cooperativa de Capçanes, al Priorat, celler que fa pocs mesos va rebre el premi innovació de la Guia dels Vins de Catalunya. L’encapçala la jove enòloga Anna Rovira, que explica a VilaWeb: “Al celler de Capçanes fem una tasca molt bonica i molt important, la d’agafar les vinyes dels socis que es jubilen i treballar-les nosaltres. Volem cuidar les vinyes velles, creiem necessari conservar aquest patrimoni des de la cooperativa. Hi ha moltes vinyes velles que si no fos per això, s’arrencarien. Fem un producte per a aquesta vinya vella i això la manté. Mantenim la vida del poble i de la cooperativa.”
Tenint en compte aquest compromís social, us proposem que tasteu un d’aquests vins nous de vinyes velles que ha començat a elaborar la cooperativa: Els Pájaros, un monovarietal de carinyena molt vella, de vinyes de vuitanta anys. Fer-ne un vi és donar sentit i valor a aquestes vinyes, una manera de conservar-les i de conservar el paisatge fent-ne un producte de molta qualitat.
Ancestral Sumoll 2022 del celler Cal Tiques
Un exemple de compromís ambiental és el treball que fan Joan Rubió i la seva família per tirar endavant el celler Cal Tiques, a Santa Margarida i els Monjos, al Penedès. Rubió és un dels primers introductors de l’agricultura biodinàmica al país. Al començament, el 2015, va haver de ser obstinat, perquè les seves propostes de vinificació no es trobaven entre els estàndards vinícoles d’aleshores i va costar d’acceptar-los a més d’un.
Us proposem aquest escumós ancestral (una sola fermentació que acaba a l’ampolla) de monovarietal de sumoll de vinya jove. El raïm ha macerat durant set dies amb les pells i el trasbals s’ha fet per gravetat, sense premsar, per obtenir la part més delicada del most. Abans de sortir al mercat s’està nou mesos a l’ampolla i després es desgorja. Té onze graus. És un vi natural, sense sulfits afegits.
Marquesa 2022 del celler Comalats
Comalats és un exemple de joves compromesos amb el món rural. Avui és un projecte viu i estructurat, amb continuïtat, gràcies a dos joves, germans, l’Eva Bonet i l’Eloi Bonet, que fa uns quants anys van decidir de continuar fent de pagesos i viticultors al mas de la família, fent vins ecològics a la Vall del Corb, Denominació d’Origen Costers del Segre. Són tretze hectàrees i mitja de vinya que avui tenen relleu generacional i que aquestes dècades vinents es continuaran treballant, si els embats del canvi climàtic i més imponderables materials ho permeten.
Us proposem que tasteu la rusticitat d’aquest vi brisat, un procés d’elaboració antic, que posa el most de raïm blanc en contacte amb les pells i conforma un vi amb estructura i amb una expressió que va més enllà dels elements primaris. Marquesa és un monovarietal de picapoll blanc. El most s’està cinc dies en contacte amb les pells. Bona acidesa i grau alcohòlic baix (10,5°). No es filtra ni clarifica.