26.10.2024 - 21:40
|
Actualització: 26.10.2024 - 22:04
Abans de proposar-vos tres vins dolços per a la celebració de la Castanyada, us recordem els vins que en aquesta categoria han guardonat enguany els premis Vinari i la Guia de Vins de Catalunya, perquè també els tingueu presents a l’hora de triar un vi dolç per a acompanyar els panellets, les castanyes i els moniatos. El Vinari Gran Or al millor vi dolç, ranci o de postres ha estat per al vi Coca i Fitó Ambre 2021, del celler Coca i Fitó (DO Terra Alta). I la Guia de Vins de Catalunya ha destacat com a millor vi dolç el Monastrelius, del Celler Pallarades (sense DO).
Més enllà dels premiats, us proposem tres dolços singulars, que us agradarà de tastar.
Supermarfil solera 2003. Celler Alella Marfil
Un vi dolç de pansa blanca de què s’han fet dues mil ampolles. És un homenatge als vins que la cooperativa Alella Vinícola feia als anys seixanta i que també rendeix tribut a l’enòleg Jordi Pujolràs, que es va morir fa pocs mesos. El Supermarfil ja s’havia elaborat als anys cinquanta i seixanta del segle XX. Explica l’enòleg Xavier Garcia: “Supermarfil era un vi que tenia al cap de recuperar, però no m’hi acabava d’atrevir, perquè no tenia clar que encaixés avui. No és un vi de vinya ni de parcel·la ni de terrer, és un vi d’un estil antic. Jordi Pujolràs em va ensenyar com es feien les soleres aquí i a partir del que em va explicar, he elaborat aquest vi. Partint de vins de pansa blanca i garnatxa blanca, envellits, del 2018, 2019, 2020, que teníem al celler, hem fet un cupatge i l’hem fet amb soleres del Marfil Molt Dolç del 2003, de per si també oxidatives. I aquest cupatge l’hem posat en les bótes del ranci sec del 76 que hem anat buidant, perquè acabi d’agafar aquest gust que s’aproxima als vins del sud d’Espanya.”
Malvasia Dolça 2012. Malvasia de Sitges, Vinyes de l’Hospital, llegat històric
La malvasia és una varietat antiga que va ser a punt de perdre’s. Tradicionalment, aquesta varietat s’elaborava com una mistela i també se’n feia vi ranci, que és el que us proposem en aquesta ocasió. Amb tot, la malvasia com a vi tranquil sec s’ha recuperat i actualment ja es poden trobar al mercat una quarantena de referències diferents. El vi de malvasia és apreciat per la frescor i l’acidesa, la finor i l’aroma especiat que confereix molt de caràcter als vins d’aquesta varietat.
Per descobrir la història de la malvasia lligada a Sitges, us recomanem que visiteu el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), que dirigeix Alba Gràcia, i que va lligat al Celler de l’Hospital, que elabora vi de malvasia de fa més d’un segle i que és una de les raons per què no es va acabar perdent el conreu de la malvasia.
Malvasia Dolça de les Vinyes de l’Hospital, lligada al Centre d’Interpretació de la Malvasia, és un vi dolç de llarg envelliment en bóta de castanyer, que fa una criança oxidativa de deu anys. Una joia.
Dolç de Gerisena Àmfora. Celler Gerisena de la cooperativa agrícola de Garriguella (DO Empordà)
Tot i que tradicionalment el vi dolç de l’Empordà és fet amb la varietat garnatxa, us proposem un dolç del territori que és fet amb la varietat carinyena negra, o samsó, com encara s’anomena a l’Alt Empordà. Aquest vi s’inscriu en la gamma alta i més innovadora dels vins que elabora la cooperativa de Garriguella i que apareixen sota la marca Gerisena. Aquest dolç té dotze mesos de criança en bótes de roure i dotze mesos d’àmfora en terrissa de terracota no cuita. És un vi procedent de vinyes de cinquanta anys. En el procés d’elaboració, es talla la fermentació a 10-12 graus i al final adquireix els 15,8 graus. Es deixa la pell en maceració amb el vi durant trenta dies.