Vins de Postal: la Creu 2018, qualitat dels vins de celler cooperatiu

  • La Guia de Vins de Catalunya 2023 va considerar aquest vi de l'Alt Empordà el millor vi blanc i millor vi de carinyena blanca de la guia · Dins la sèrie ‘Cinc vins blancs catalans per a tastar aquest estiu’

VilaWeb
Montserrat Serra
07.08.2024 - 21:40
Actualització: 07.08.2024 - 21:44

Potser us costarà de trobar aquest vi en concret, perquè només se’n van fer 753 ampolles (es van numerar), però el projecte Vins de Postal del celler cooperatiu d’Espolla, començat el 2015, us n’oferirà uns altres amb la mateixa qualitat i intenció. Vins de postal és un projecte que aquesta cooperativa va començar el 2015, de la mà del seu enòleg, Pau Albó, amb la voluntat de crear una col·lecció de vins de finca dels socis del Celler Cooperatiu d’Espolla, amb l’objectiu principal de mantenir i preservar un paisatge únic i característic de l’Alt Empordà. Mitjançant edicions molt limitades, any rere any, s’ofereixen postals en forma de vi de les finques més peculiars, per mostrar i explicar conceptes característics d’aquesta zona de la DO Empordà i també per fer un reconeixement als socis de la cooperativa, perquè són ells que han creat i preservat el paisatge amb paciència, esforç i dedicació durant els més de noranta anys d’història de la cooperativa.

La Guia de Vins de Catalunya 2023 va considerar La Creu 2018 com el millor vi blanc i millor vi de carinyena blanca de la guia. Es tracta d’un vi de carinyena blanca que neix a la finca la Creu, amb un sòl que té un substrat metamòrfic de pissarres, fil·lites i esquists i de textura franco-llimosa i franca. Una vinya plantada en vas els anys cinquanta pels germans Brusi, Jaume i Joan Calverol de Can Brusi d’Espolla. Elaborat com un blanc brisat, amb contacte amb les pells durant dos dies, concretament 56 hores de maceració entre most i raïm aixafat i desrapat amb fred quan comença la fermentació; posterior sagnat i seguiment de la fermentació entre 18 °C i 20 °C. Criança amb mares en bótes velles de cinquè ús, amb battonage setmanal durant 6 mesos. Embotellament i criança en ampolla.

Per a arrodonir la proposta cal saber que l’ampolla conté un tap natural provinent d’un bosc d’alzina surera de l’Albera pelat l’estiu del 2017 i fabricat per l’empresa Costa Quer de Cassà de la Selva. La il·lustració de l’etiqueta és una aquarel·la de Jaume Geli, ‘Giró’ d’Espolla.

La vinya de Can Xec 2019

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 08.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor