02.12.2023 - 21:40
|
Actualització: 02.12.2023 - 21:46
Cada quatre anys, la revista Papers de Vi, l’única revista en paper del Principat dedicada a la informació vinícola, elabora un especial que anomena “Vinografia dels Alella”, en què es poden trobar totes les referències (amb DO i sense) que s’elaboren en un territori que coincideix amb la Denominació d’Origen Alella. Juntament amb el número especial de la revista, es fa un aplec d’elaboradors que ofereixen i expliquen els seus vins a un públic especialitzat. Enguany, es va fer al novembre a l’Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet, ubicada dins el recinte del campus de Torribera dedicat a l’alimentació i la nutrició.
La “Vinografia dels Alella” d’enguany recull cent noranta-dues referències. En un territori vinícola que no supera les dues-centes hectàrees de vinya plantades, és una xifra molt destacable. És un territori vinícola històric i la marca Alella, per a un públic generalista, encara s’associa al vi. Tanmateix, aquestes darreres cinc dècades, bo i coincidint amb la crisi agrària i la pressió urbanística d’aquest espai periurbà, al costat de Barcelona, han dificultat el manteniment de la vinya. I, tanmateix, la seva resiliència manté la viticultura viva i vital. La manca de vinya fa que les produccions siguin petites i que tan sols es pugui optar per la qualitat. És un territori en què tots els cellers són vitivinicultors, ja no hi ha cap viticultor que solament visqui de la vinya. I tot i que la petitesa no hi juga a favor, aquesta característica també permet que sigui una zona vinícola abastable per als visitants.
La DO Alella la conformen 31 municipis: 20 del Maresme, 9 del Vallès Oriental i 2 del Barcelonès. Actualment, en aquest marc geogràfic s’hi aixequen 7 cellers emparats per la DO i 4 que no en formen part. També hi ha elaboradors sense celler i alguns negociants. En conjunt, són 37 productors.
En aquest territori vinícola predomina el sòl de sauló i, per sobre de tot, una varietat, la pansa blanca (en uns altres territoris anomenada xarel·lo, cartoixà o premsal). Que en un territori tan petit s’elaborin tants vins diferents també indica la gran versatilitat d’aquesta varietat de raïm estrella i la inquietud dels elaboradors. Una part important de les hectàrees són en ecològic i també destaca la producció de vins naturals (sense sulfits afegits). La “Vinografia” és organitzada per categories de vins: blancs joves, blancs de criança, brisats, rosats, negres sense pas per bóta, negres amb pas per bóta, ancestrals, ancestrals rosats, escumosos segons el mètode tradicional, escumosos rosats segons el mètode tradicional, dolços i generosos, i també s’hi inclou un apartat de vermuts.
Us proposem onze vins de la “Vinografia” per començar a endinsar-vos en aquest món vinícola, que és el del sauló, la pansa blanca i la salabror que donen les vinyes a tocar de la mar i al costat de Barcelona. I us recomanem que consulteu la “Vinografia dels Alella” completa.
La Flamenca 2022
Mario Rovira (viticultor amb vinya pròpia sense celler). Sense DO.
Varietat: pansa blanca. Vi de parcel·la (Can Cirera, Tiana). Disset dies de maceració amb les pells. Sis mesos de criança sobre mares en dipòsit d’acer inoxidable, bóta de camamilla i ou de ceràmica. Enòleg jove que té projectes també a Cadis (Andalusia) i al Bierzo (Castella i Lleó). Fa pocs anys que s’ha instal·lat a Tiana (Maresme), recuperant vinya vella i plantant-ne de nova, i on elabora aquesta pansa blanca jove molt fresca i expressiva.
La Rumbera 2022
Celler Oriol Artigas. Sense DO.
Varietat: pansa blanca. Agricultura ecològica (sense certificar). Intervenció mínima (sense sulfits afegits). Fermentació espontània amb les pells amb llevats autòctons. Vuit mesos de criança sobre mares, 75% en dipòsit de fibra de vidre i 25% en dipòsit d’acer inoxidable. Sense filtrar ni clarificar. Oriol Artigas és un nom de referència en l’àmbit del vi natural. Disposa d’un celler a Llinars del Vallès (Vallès Oriental). Allí elabora aquest vi, que també és una icona del seu projecte. És elaborat amb raïm de pansa blanca de les dues bandes de la DO, la del Maresme, que dóna a la mar, i la del Vallès, de vinya més vella i més contrast tèrmic. És l’expressió de la pansa blanca de tot el territori.
So Masia Can Roda Pansa Blanca 2022
Celler Can Roda. DO Alella.
Varietat: pansa blanca. Agricultura ecològica (segell CCPAE). Criança en dipòsit d’acer inoxidable. Els propietaris de Can Roda, a Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental), conreaven vinya, però el 2011 van decidir-se a obrir celler i entrar a la DO Alella. Disposen d’una seu magnífica, una casa d’època envoltada de vinyes de mitjana edat i de boscs centenaris.
3 de Testuan 2021
Testuan (viticultors amb vinya pròpia sense celler). DO Alella.
Varietat: 80% pansa blanca, 20% garnatxa blanca. Agricultura ecològica (sense certificar). Elaborat al Celler Marfil. Quatre mesos de criança sobre mares en bota vella amb bâtonnage i ou flexitank. Catorze mesos de criança en ampolla abans de sortir a la venda. Els impulsors de Testuan són entusiastes del món del vi que han crescut i no s’aturen. Tot i que no tenen celler propi, controlen ells mateixos tot el procés i conreen les vinyes. Són un grup d’amics plens d’entusiasme, els qui impulsen el projecte, i això es transmet als vins.
Alta Alella Cau d’en Genís 2021
Celler Alta Alella. DO Alella.
Varietat: pansa blanca. Agricultura ecològica (segell CCPAE). Vi de parcel·la (finca Can Genís, Tiana). Sis mesos de criança sobre mares en dipòsits ovals de ciment basats en argila (Oeuf de Beaune). Alta Alella és actualment el projecte que abandera la DO Alella. Aquest és un dels vins que mostren amb més claredat la seva idiosincràsia. Un vi elegant i ple de matisos, que conté el raïm de la vinya més vella de la finca. Aixecada a la Vall Cirera, entre Tiana i Alella (Maresme), una vall que s’aboca cap a la mar.
Can Matons Sant Fost de Campsentelles 2021
Celler Can Matons. DO Alella.
Varietat: pansa blanca. Agricultura ecològica (sense certificar). Raïm provinent de vinyes de Sant Fost de Campsentelles. Cinc mesos de criança sobre mares en bóta i dipòsit oval. Vuit mesos de criança en ampolla abans de sortir a la venda. Aquest celler en origen es va anomenar Marquès d’Alella i va ser el projecte vinícola que va modernitzar la DO a la dècada dels anys vuitanta. Ara, recuperant el nom de Can Matons, treballa per singularitzar la pansa blanca en territoris concrets. Un vi molt fi.
Foranell Picapoll 2021
Celler Quim Batlle. DO Alella.
Varietat: picapoll. Agricultura ecològica (segell CCPAE). Vi de parcel·la (la Sentiu, Tiana). Almenys nou mesos de criança sobre mares en dipòsit d’acer inoxidable. Vint-i-quatre mesos de criança en ampolla abans de sortir a la venda. Els vins de Quim Batlle a Tiana són uns dels més singulars de tota la DO. En especial aquest picapoll, varietat que ell va recuperar per a aquesta zona vinícola. La finca té unes vistes privilegiades a la mar i a Barcelona.
Bouquet d’Alella Pansa Rosada 2022
Celler Bouquet d’Alella. Sense DO.
Varietat: Pansa rosada. Agricultura ecològica (segell CCPAE). Intervenció mínima (sense sulfits afegits). Fermentació espontània i maceració amb les pells durant deu dies. Bouquet, que té el celler en una de les masies més boniques d’Alella, ens proposa aquest vi brisat elaborat amb la varietat pansa rosada, de la qual resten molt poques vinyes. La varietat, en contacte amb les pells, aporta una expressivitat i una aroma a rosa que sorprèn i atrapa.
Aus Merla 2022
Celler de les Aus. Sense DO.
Varietats: mataró. Agricultura ecològica (segell CCPAE). Intervenció mínima (sense sulfits afegits). Vint dies de maceració-fermentació amb la rapa en foudres de fusta. Fermentació malolàctica en bóta i criança posterior de tres mesos. És un dels vins més impactants i atrevits del Celler de les Aus, el celler on s’elabora la gamma de vins naturals d’Alta Alella. En aquest celler es va recuperar la varietat mataró (monestrell) per a aquesta zona i té una gran capacitat d’expressar-se i d’atrapar els més atrevits. Té un punt de salvatgia i contundència.
Flor de Sant Joan 2022
Celler Vallalta Vinícola. Sense DO.
Varietat: pansa blanca. Elaborat amb el mètode ancestral. Agricultura ecològica (en transició). Fermentació a temperatura controlada de setze graus. És un celler jove amb un elaborador també jove i amb empenta, Bernat Lleixà, ubicat a Sant Cebrià de Vallalta. El seu projecte, juntament amb el celler Talcomraja, són els projectes que han recuperat l’elaboració de vi a l’Alt Maresme.
Marfil Generós Sec Soleres del 1976
Celler Marfil. DO Alella.
Varietat: pansa blanca. Menys de 4 grams de sucre per litre. Ranci. Vi encapçalat. Agricultura ecològica (sense certificar). Criança oxidativa en bótes velles. Sistema de soleres i criadores. Ampolla de 0,50 litres. Producció limitada de 400 ampolles. És una de les joies d’aquest celler i de la DO, que fa de pont entre l’herència de la històrica cooperativa Alella Vinícola i la contemporaneïtat. Els amants dels vins rancis l’han de conèixer.