Els vincles que tenim (o no)

  • Ivan Miró novel·la el passat anarcosindicalista encara massa rebutjat per la literatura del país, rescata la vida i trajectòria de Francesc Comas i Pagès, en Paronas, en paral·lel de les insurreccions del present en una Barcelona que coneix bé

Mercè Ibarz
29.04.2023 - 21:40
Actualització: 30.04.2023 - 20:25
VilaWeb
De la contratapa del llibre 'Vincles audaços', d'Ivan Miró.

Dos llibres diferents i alhora amb fortes connexions insospitades porten vincles en el títol i tots dos són importants i valuosos per mi en la mesura que, amb una prosa de noms i cognoms, m’han descobert mons altres que són a tocar, que ja ho va dir el poeta Paul Éluard: “Hi ha altres mons però són en aquest.”

L’un va ser, el 2017, que tantes coses havien de passar, Vincles ferotges, publicat el 1987 per Vivian Gornick i traduït llavors per Josefina Caball (l’Altra), un relat a pell oberta i sang vessada convertida en gran literatura per la narradora nord-americana sobre la seva mare, i amb la seva mare, de passeig per Nova York, una jueva comunista de classe baixa i dona de caràcter, amb què la filla, escriptora independent de tecles i paraules arribadores al moll de l’os de si mateixa i del món, lluitadora feminista, dona insurrecta en l’art d’estimar, nascuda el 1935, s’acara amb les reminiscències arrossegades de la generació anterior a la seva respecte sobretot de l’amor i de la vida d’una dona singular, o sigui soltera. Ho fa assolint la conjunció d’història personal, memòria col·lectiva, l’esdevenir del món.

El segon llibre l’he descobert aquest Sant Jordi, en coincidir amb l’autor, Ivan Miró, a la llibreria del barri dissabte 22, a la Cooperativa Rocaguinarda: Els vincles audaços, acabat de sortir del fornL’autor, del 1975, nat quatre dècades després de l’americana, recorre com ella la seva ciutat. Ressegueix Barcelona a través de les barriades de Sants, la Bordeta i Hostafrancs, rescatant capes del passat des de la formació de la ciutat deixant avall el passat rural –“la ciutat és un arbre de temps”– transfigurat en el passat obrer anarquista i cooperatiu, fins al present, que dibuixa, explora, documenta, anima i uneix amb el cor gairebé arrancat de la insurrecció.

Miró alterna passat i present: les lluites obreres capitals dels anys del vidre del 1916-17 i la creació de la CNT i el Sindicat del Vidre de Joan Peiró i més insurreccions dels anys següents, no prou divulgades entre el públic, més enllà de la notable feina d’historiadors i arxivers que l’autor esmenta en els agraïments: la Vaga dels Nens, la Vaga del Sindicat de Llogaters que engeguen i guanyen les obreres, seguida de la del Sindicat de les Minyones, en el rerefons els grups massa enterrats avui de dones llibertàries, citades amb noms i cognoms. Amb mètode calidoscòpic i prosa encesa matisada i reflexiva, ens transporta en capítols alterns a les insurreccions de cent anys després, d’ara mateix, dels últims anys, el 15-M, el 8-M, Can Vies, la revolta dels manters, l’1 d’Octubre i els CDR, demanant-se i demanant al lector quins vincles establim, si són covards o són audaços.

Si és que ho són, audaços o covards, els vincles, en la vida col·lectiva com en l’art d’estimar, ben revoltat i eixamplat del de les generacions de la Gornick i de la meva, que estic enmig de l’una i de l’altre, nada el 1954. “Vivim una punyent contradicció: desitgem febrosament vincular-nos als altres, però només arribem a compartir-hi unes capacitats porugues d’estimar. […] Què ens està passant amb això de l’amor?” (p. 65).

Publicada per Manifest, la novel·la de Miró és més encara: és la resurrecció de la carn de Francesc Comas i Pagès, en Paronas, deixeble dels líders anarcosindicalistes Joan Peiró i Salvador Seguí i, com Seguí, assassinat fa un segle, aquest 2023, el 10 de març, tirotejats tots dos per pistolers a sou de la patronal i de l’estat al carrer de la Cadena –a l’actual cruïlla del carrer de Sant Rafael i la rambla del Raval barceloní. Perquè no sigui dit que no sabem res d’ell. En Paronas, de vint-i-set anys, no passava per allà ni era un acompanyant del Noi del Sucre i prou.

Novel·la inspirada, documental quan convé –els efectes i impulsos creatius que procura llegir la premsa anarco de fa un segle!–, apassionada i lúcida, d’amistat i amor diferent, del passat que no és mai passat, que ni tan sols és passat, només enterrat pels que ho poden fer, Els vincles audaços ha estat i és per mi la descoberta joiosa d’un autor a seguir. No us la perdeu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor