15.12.2022 - 21:40
|
Actualització: 15.12.2022 - 22:47
El grup socialista del Parlament Europeu s’ha trobat plenament marcat per l’escàndol de suborn i tràfic d’influències del Catargate, en què també hi ha implicat el Marroc. En el punt de mira de la justícia belga hi ha unes quantes figures destacades, com ara Eva Kailí, Pier Antonio Panzeri, Marc Tarabella, Pier Antonio Panzeri i Francesco Giorgi. De fet, aquest darrer ha confessat el seu paper en la trama: “Ho vaig fer tot per uns diners que no necessitava.”
Així mateix, l’escàndol també amenaça el futur de la cap del grup, l’espanyola Iratxe García Pérez, a qui la majoria de delegacions socialdemòcrates exigeixen que assumeixi responsabilitats. El malestar rau en el fet que aquesta dirigent del PSOE ha estat incapaç de gestionar el Catargate. Segons que ha publicat Le Point, fonts del grup asseguren que ha abandonat algunes reunions per amagar les llàgrimes. “Està completament aclaparada per la situació. No ha dominat res”, afirmen.
D’una altra banda, la majoria de delegacions acusen els representants italians i espanyols de posar traves a la reforma del funcionament intern del grup. “Fa la impressió que no es volen moure perquè seria reconèixer que han estat manipulats”, diuen.
El flirteig entre el PSOE i el Marroc
Més enllà del Parlament Europeu, que no deixa de ser un gra de sorra més en un llarg historial d’escàndols i polèmiques, els socialistes espanyols fa dècades que mantenen relacions tèrboles i fins i tot de vassallatge amb el règim marroquí. Moltes figures conegudes del PSOE –que no han estat pas apartats del partit– actuen públicament com a lobbistes de Mohammed VI i celebren decisions com ara la traïció del govern espanyol al Sàhara Occidental.
“Zapatero, Miguel Ángel Moratinos i José Bono s’han convertit oficialment en lobbistes del Marroc, que visiten el país cada mes, i són socialistes, continuen essent membres del partit. Hi ha una gran operació del PSOE quant a les relacions amb el Marroc. Han anat més lluny que cap altre govern”, deia no fa gaire el periodista Ali Lmrabet en una entrevista a VilaWeb.
El cas més flagrant és el de l’ex-ministra d’Habitatge María Antonia Trujillo, que fa temps que viu a Larraix, prop de Tànger, i ha fet tota mena de declaracions en favor de les pretensions del Marroc sobre el Sàhara Occidental, Ceuta i Melilla. “On s’acaba Espanya? On comença la història? Per què Ceuta i Melilla pertanyen a Espanya si són a Àfrica?”, es preguntava de Tetuan estant durant una conferència.
Unes declaracions que fins i tot van despertar indignació dins de les files socialistes. “Per als socialistes, l’espanyolitat de les ciutats autònomes és inqüestionable”, va piular el PSOE de Melilla. Però el paper de l’ex-ministra va més enllà d’omplir-se la boca amb lloances sobre el règim marroquí. Segons el mitjà oficialista Rue20, Trujillo té previst de constituir una fundació per defensar els interessos del Marroc a l’estat espanyol.
Las opiniones personales vertidas por María Antonia Trujillo sobre Melilla y Ceuta no representan a nadie en el PSOE y además, son falsas e inaceptables.
Para los socialistas, la españolidad de las ciudades autónomas es incuestionable 🇪🇸 https://t.co/F6bfidq9Dv
— PSOE Melilla (@psoemelilla) September 3, 2022
Un altre referent del PSOE que ha aplaudit públicament el pla de Rabat sobre el Sàhara Occidental és l’ex-president Felipe González, que d’ençà que governà Espanya ha passat bones temporades de vacances a Tànger, concretament a l’hotel de luxe Le Mirage. Segons que relatava El País, era en aquell hotel –convidat pel rei Hassan II– quan es va assabentar de la sentència del Tribunal Suprem contra els GAL.
“És un lloc molt agradable, còmode i discret, no gaire luxós, amb una vista bella i oberta. Podria passar-hi totes les meves vacances d’estiu”, deia González, que anys més tard va vendre a la família reial de l’Aràbia Saudita una parcel·la que hi ha vora l’hotel. Cal dir que el seu pla inicial era de fer-se construir una mansió –valorada en uns 2,5 milions d’euros– en el terreny de 5.000 metres quadrats a primera línia de mar.
L’ex-president José Luis Rodríguez Zapatero és un altre dirigent del PSOE que va habitualment al Marroc sota l’empara de Mohammed VI. La visita més recent va ser fa molt poc, a final de novembre, quan va fer-hi l’enèsima conferència donant suport a l’entesa entre Rabat i Madrid. En aquest cas, la va fer a la Universitat Privada de Fes amb el títol “El diàleg i la cooperació com a imperatiu polític”.
En plena campaña de terror contra los periodistas, los activistas de derechos humanos y simples comentaristas marroquíes en las redes sociales, este lobista viene a Marruecos para hablarnos de "política", "cooperación" y seguramente democracia y libertad de expresión. #PSOE pic.twitter.com/Y3l3bbSgoa
— Ali Lmrabet علي المرابط (@Alilmrabet) November 6, 2022
Precisament, la visita de Zapatero a la capital espiritual i cultural del Marroc va coincidir amb el novè Fòrum Global de l’Aliança de les Civilitzacions, l’agència de l’ONU, promogut temps enrere per l’ex-president i que ara dirigeix Miguel Ángel Moratinos, un altre ex-ministre socialista que és un defensor a ultrança del règim marroquí.
“Confirmo que el novè Fòrum Mundial ha estat el de més èxit d’ençà del primer que es va fer a Madrid. […] En primer lloc, pel compromís personal de Sa Majestat el Rei Mohammed VI. El missatge reial no és tan sols un full de ruta per a l’Aliança, sinó també una reflexió profunda sobre el model marroquí i una guia per a tota la comunitat internacional”, va dir en la clausura del fòrum.
.@MiguelMoratinos: Premièrement en raison de l’engagement personnel de SM le Roi Mohammed VI. Le Message Royal est non seulement une feuille de route pour l’Alliance mais une réflexion profonde sur le modèle marocain et un guide pour l’ensemble de la communauté internationale.
— Maroc Diplomatie 🇲🇦 (@MarocDiplomatie) November 23, 2022
Dos mesos abans de la conferència de Fes, Zapatero va participar en la Conferència Internacional per la Pau i la Seguretat del Sàhara Occidental que es feia a Las Palmas. En una atenció als mitjans va dir que el viratge del govern espanyol sobre la seva antiga colònia era “valent” i “encertat”. I encara afegí que el 2007, quan era president, ja va rebre el pla d’autonomia marroquí i hi va donar el vist-i-plau.
En la conferència també hi van participar l’ex-ministre José Bono i l’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar, que fa temps que mostren afinitats amb Rabat. El primer ha fet unes quantes visites al Marroc i ha ofert entrevistes als mitjans locals amb un discurs indissociable del promogut per Mohammed VI. “Espanya ja va retornar el Sàhara a qui li pertanyia històricament –ha dit no fa gaire–. Ni el Marroc és el dels anys de plom ni Algèria és el paladí dels pobles oprimits. Tots hem canviat molt.”