Villarejo torna al banc dels acusats i s’enfronta a més de cent anys de presó

  • L'Audiència espanyola jutja les primeres peces de la macrocausa Tàndem, que investiga els negocis tèrbols i milionaris de l'ex-comissari

VilaWeb

Europa Press

13.10.2021 - 10:06
Actualització: 13.10.2021 - 12:13

L’ex-comissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo torna al banc dels acusats, però aquesta vegada per sotmetre’s el primer judici de la macrocausa Tàndem, que afecta els seus negocis tèrbols. L’Audiència espanyola jutjarà a la vegada les peces separades conegudes com a Pintor, Iron i Land, per les quals la fiscalia demana penes de presó de més de cent anys.

El judici, que arranca avui, està previst que es desenvolupi en més d’una vintena de sessions i que s’allargui fins a principis de 2022, d’acord amb el calendari inicial que ha comunicat el tribunal. De totes maneres, aquest calendari podria canviar.

Villarejo compareix com el principal acusat, tot i que el judici concentrarà més de trenta acusats entre els que destaquen el seu soci, Rafael Redondo, la seva esposa, Gema Alcalá, i el comissari Enrique García Castaño, que s’enfronten respectivament a penes de 115, 86 i 81 anys de presó. No obstant això, alguns dels acusats han arribat a acords de conformitat amb la fiscalia.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, Villarejo no es limitarà a assumir el rol d’acusat, sinó que intentarà fer valer el seu estatus d’advocat codefensor, admès durant la fase d’instrucció, per interrogar a altres acusats i testimonis conjuntament amb el lletrat principal de la defensa, Antonio José Garcí Cabrera.

Aquest primer judici de Tàndem comença gairebé quatre anys després que Villarejo fos detingut per una causa que s’ha anat engreixant fins a crear un trencaclosques de més d’una trentena de peces separades sobre els encàrrecs que va rebre CENYT, el seu grup empresarial que tenia seu a la Torre Picasso de Madrid.

D’acord amb les investigacions dirigides pel jutjat central d’instrucció número 6, el denominador comú de les peces separades, més enllà de qui contractés els seus serveis —grans empreses de l’Íbex-35 i particulars—, Villarejo assumia els encàrrecs, tot i estar encara en actiu com a comissari, i feia servir els recursos de la policia espanyola.

La fiscalia anticorrupció reclama per a l’ex-comissari una pena de 109 de presó i multes que superen en total els 950.000 euros, una xifra que augmenta si es tenen en comptes les possibles indemnitzacions a les víctimes de l’espionatge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor