31.07.2023 - 10:47
|
Actualització: 31.07.2023 - 12:37
L’ex-comissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo ha assegurat a les portes de l’Audiència espanyola que no espera que el tractin especialment bé a la presó si “triomfa l’estat profund” i el tribunal acorda d’engarjolar-lo, tot i que ha assegurat que es defensarà fins al final.
En declaracions als mitjans, Villarejo ha apuntat que ha tingut el cap de setmana per escapar-se de l’estat, després de ser condemnat a presó en una de les peces de la macrocausa Tàndem. Així mateix, ha dit que no assumirà mai ser el “cap de turc on la societat abocarà tota la seva ràbia”.
L’ex-comissari ha fet les declaracions abans de la vista sol·licitada per la fiscalia anticorrupció per a valorar la seva entrada a la presó provisional i la del seu soci, Rafael Redondo.
“Continuo creient rotundament en la justícia, estic molt tranquil pel tribunal que, dins la severitat de les penes, ha estat correcte i ha valorat la realitat de la meva situació”, ha assegurat.
Segons la seva opinió, el que pretén el ministeri públic és vulnerar el seu dret de defensa, ja que saben que entrant a la presó serà impossible exercir-lo. En aquest context, ha sostingut que la fiscalia encobrirà totes les “tortures físiques i psicològiques” que pugui patir.
Les càmeres de vigilància
“El problema que hi ha en aquest país és que mentre no hi hagi conseqüències amb documents que es falsifiquen diàriament per funcionaris, no passarà res”, ha lamentat, assenyalant que, en la seva anterior estada a la presó, va donar noms i va assenyalar persones que haurien comès il·legalitats.
“No espero, si al final triomfa l’estat profund, que em tractin especialment bé a la presó. No creguin que les càmeres de vigilància diran que Villarejo estava sol a la cel·la i que no va entrar ni sortir ningú. Jo he vist com es manipula la visualització”, ha continuat.
En aquest context, el comissari jubilat ha afirmat que es defensarà fins al final i ha criticat que la fiscalia no assumeixi que són els garants de la legalitat.
L’objectiu de la vista
Cal recordar que l’objectiu de la vista és estudiar les mesures cautelars que es poden imposar ara que Villarejo ha rebut la seva primera condemna, de dinou anys de presó per delictes de revelació i descobriment de secrets i falsedat documental, però no per suborn. Redondo, per la seva banda, ha estat condemnat pels mateixos delictes a tretze anys de presó.
Les fonts assenyalen que una de les mesures cautelars que podrien sol·licitar és l’ingrés a la presó provisional de Villarejo, sota l’argument que, tot i que fins ara sempre ha estat a l’abast de la justícia, amb una condemna de dinou anys de presó, ha crescut el risc de fugida.
Villarejo va assegurar dijous, després d’anar a l’Audiència espanyola perquè li notifiquessin personalment la sentència, que no hi ha “raons per sol·licitar” el seu ingrés provisional a la presó.
“Sempre he estat a disposició dels tribunals, seria una mica retorçar el fet de risc de fugida quan saben que això és mentida. No sé quines raons tenen per sol·licitar aquest tema”, va dir.