17.02.2025 - 10:50
|
Actualització: 17.02.2025 - 11:10
L’opinió de les dones guanya espai als mitjans catalans, però alguns dels principals, de titularitat privada, encara es resisteixen a la paritat. Aquesta és la conclusió de l’últim informe del col·lectiu #OnSónLesDones, que ha analitzat la presència de dones als espais d’opinió entre octubre i desembre de 2024 per documentar-ne la representació i denunciar les desigualtats que encara persisteixen.
Per elaborar l’informe, el col·lectiu ha comptabilitzat el nombre d’articles d’opinió signats per dones als mitjans escrits i el nombre d’intervencions femenines en tertúlies i debats dels mitjans audiovisuals. En total, ha analitzat el contingut de dinou mitjans i programes d’abast nacional. Segons els criteris establerts, s’entén per paritat una presència femenina d’entre el 40% i el 60% als espais d’opinió.
En la premsa escrita, només El Punt Avui, VilaWeb i El Nacional arriben a aquest llindar que estableixen per a considerar que són mitjans paritaris entre homes i dones. VilaWeb i El Punt Avui tenen un 45% de dones als espais d’opinió, i El Nacional un 42%. Nació Digital es queda amb un 33%, l’Ara amb un 30% i El Món amb un 26%. El diari menys paritari de tots els analitzats és La Vanguardia, amb només un 18% d’articles d’opinió signats per dones.
A la televisió, les dones han representat el 45% dels participants en debats i tertúlies d’actualitat, assolint la paritat als mitjans públics. A la ràdio, Catalunya Ràdio també compleix aquest criteri en programes com El matí de Catalunya Ràdio, Catalunya Migdia i El Suplement, on la participació femenina arriba al 47%. En canvi, a RAC1 només No ho sé, l’informatiu del vespre, és paritari. La resta de programes d’opinió de l’emissora privada tenen un clar desequilibri: El món a RAC1 registra només un 30% de dones opinadores i Via lliure, el magazín del cap de setmana, un 27%. Globalment, a RAC1 les dones només representen el 34% de les veus en tertúlies i espais d’anàlisi.
Una millora progressiva, però resistències persistents
Aquest és l’informe trimestral més paritari des que #OnSónLesDones va començar a fer aquest seguiment el 2016. Aquell any, només dos mitjans o tertúlies eren paritaris. El 2019, n’eren sis, i el 2021, nou. Ara, la xifra ha arribat a dotze, però encara hi ha resistències importants en alguns mitjans, especialment en els privats i la premsa escrita.
Davant aquesta situació, el col·lectiu denuncia que es continuïn destinant ajuts públics a mitjans que no compleixen els criteris establerts per la llei aprovada al parlament, que exigeix la “participació activa de les dones, la presència paritària d’homes i dones i una representació plural en tots els àmbits, amb especial atenció als espais d’opinió”.