VilaWeb recupera el concepte geogràfic de Llevant

  • Nova distribució de les subseccions de Món

VilaWeb
29.11.2015 - 02:00
Actualització: 29.11.2015 - 11:36

VilaWeb ha redistribuït les subseccions de Món per adaptar la informació als grans blocs informatius del moment i als que interessen especialment als nostres lectors.

A partir d’ara la secció de Món se subdivideix en ÀfricaAmèricaÀsia-Pacífic, Espanya, EuropaFrançaL’Alguer-Sardenya, Llevant, Occitània i País Basc. D’aquesta manera, parem una atenció especial i preferent als marcs més pròxims, és a dir, Occitània, Espanya, França, Sardenya i el País Basc, i subdividim la resta de territoris d’acord amb les grans àrees geopolítiques actuals.

La decisió de recuperar el terme històric ‘Llevant’ per a referir-nos a l’espai que els francesos anomenen ‘Pròxim Orient’ i els anglesos ‘Orient Mitjà’ respon a la voluntat del diari d’aprofundir sempre en la genuïnitat dels conceptes i de mirar el món des de la realitat catalana.

‘Llevant’ és el terme històric amb què la nostra cultura –i també algunes altres com ara la francesa– s’ha referit als països on es lleva el sol. Hi ha una tradició molt sòlida en relació amb aquest terme, com demostren els diccionaris de la llengua. Les formes ‘Pròxim Orient’ i ‘Orient Mitjà’ apareixen durant la colonització europea i sempre han estat criticades per la visió eurocentrista que encarnen. ‘Llevant’ parteix també d’una visió geogràfica evident, però té el benefici de coincidir amb l’expressió àrab per a designar aquest espai geogràfic, ‘Màixrec’ (مشرق), que també vol dir ‘la terra per on ix el sol’.

Tradicionalment, el Llevant anava de Grècia a Pèrsia i de Geòrgia a Egipte, però avui  l’àrea geopolítica, més que no pas geogràfica, sol incloure només Turquia, el Líban, Síria, l’Irac, Jordània i Israel, amb Palestina i la major part del Kurdistan.

Llevant

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor