05.01.2022 - 02:00
A partir d’avui VilaWeb integra el Paraulògic. L’acord entre RodaMots i aquest diari vol, així, consolidar i donar un nou impuls a aquest joc en línia que prova les habilitats lèxiques dels usuaris i que ha tingut un èxit extraordinari a la xarxa. El funcionament del joc continuarà essent exactament el mateix, però ara funcionarà dels servidors de VilaWeb estant i amb la vista posada a treballar junts per a fer-lo créixer encara més i promocionar així la llengua catalana.
Tant RodaMots com VilaWeb han tingut sempre com un objectiu principal: la promoció i la potenciació de l’ús del català a la xarxa. I gràcies a aquesta coincidència de propòsits s’ha fet possible l’acord pel qual VilaWeb integra el joc a la seva oferta de continguts.
Com funciona el Paraulògic?
La mecànica del joc és simple, però no pas fàcil de dominar: l’usuari disposa de set lletres, col·locades en sis hexàgons blaus i un de vermell, a la manera de les cel·les d’un rusc. L’objectiu és trobar tantes paraules com sigui possible a partir d’aquestes lletres, a condició que continguin la lletra de l’hexàgon central, de color vermell. Els mots, a més, han de tenir un mínim de tres lletres, i s’hi pot repetir una mateixa lletra. La combinació de lletres canvia diàriament, de manera que el total de paraules possibles també canvia cada dia. Cada combinació conté, pel cap baix, una paraula que les incorpora totes, que RodaMots ha convingut a anomenar “tuti”.
El Paraulògic funciona amb un sistema de punts, que l’usuari obté cada volta que introdueix una nova paraula. Els punts són directament proporcionals a l’extensió del mot: com més llarg sigui, més punts s’assoliran. Els de tres lletres concedeixen un punt; els de quatre, dos; i a partir de cinc lletres, els punts són equivalents al nombre de lletres que tingui la paraula. Els “tuti” concedeixen deu punts, que s’afegeixen als punts que s’hi concedeixen pel nombre de lletres –un “tuti” de set lletres, per exemple, valdria disset punts. A mesura que l’usuari vagi aconseguint punts, progressarà pels nivells d’assoliment del joc, simbolitzats –de menor mèrit a més– amb una escala d’inspiració ornitològica: primer, un pollet; tot seguit, un colom; en tercer lloc, un ànec; després, un cigne; seguidament, una òliba; i, finalment, una àliga, la bèstia que distingeix els jugadors més destres, amb el més gran assoliment paraulògic.
Un passatemps tan entretingut com pedagògic
Al Paraulògic solament s’admeten paraules que figurin al DIEC, el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); és a dir, que no s’admeten verbs conjugats (tan sols infinitius) ni plurals (però sí femenins) ni noms propis. Els desenvolupadors del joc, a més, han obtingut l’autorització de l’IEC per a reproduir-hi l’entrada del diccionari dels mots del dia, que apareix cada volta que l’usuari n’introdueix i també a les solucions del dia anterior. Això, “hi afegeix un valor pedagògic”, segons que ha explicat a VilaWeb el promotor i responsable de RodaMots, Jordi Palou, si bé restringeix el total de mots possibles i ha estat motiu d’algunes queixes dels jugadors perquè hi troben a faltar paraules que sí que apareixen en més fonts, com ara l’Alcover-Moll i el Diccionari Normatiu Valencià.
Un joc en català, però amb arrels nord-americanes
El Paraulògic és un joc adaptat de l’edició digital de The New York Times, on és anomenat “Spelling Bee” –terme amb què es designen, als Estats Units, els tradicionals concursos infantils de lletrejar. Ho explica Palou, que diu que tingué la idea de fer-ne una versió en català després d’haver-se enganxat a la versió en anglès. Seguint les seves petjades, són ara els internautes del país els que s’han enganxat a l’edició en català que ell mateix ha impulsat, amb l’ajut indispensable dels programadors del Softcatalà Pere Orga i Jaume Ortolà, als quals s’uneix a partir d’avui també VilaWeb.