Viladrau restringeix camins per regular la massificació de visitants

  • Amb aquesta mesura també es vol evitar robatoris de castanya de grups organitzats

VilaWeb

ACN

16.10.2022 - 14:36
Actualització: 16.10.2022 - 14:38

Viladrau ha posat en marxa des de principi d’octubre un dispositiu de restriccions de camins i més vigilància per regular l’augment de visitants durant la tardor. “Ens agrada molt que puguin a gaudir de l’entorn però hem arribat a un punt que s’ha massificat i hem d’aplicar normes perquè l’impacte sigui el mínim possible”, explica la seva batllessa, Noemi Bastias. Diu que el problema no son les famílies amb cistell sinó les bandes organitzades. Aquesta tardor ja han fet una vintena de comissos amb castanyes furtades per part de grups que van amb sacs grans per robar el màxim nombre de quilos i després vendre-les. Avuie hi havia molta afluència de visitants, en punts d’interès com la del Castanyer de les nou branques.

Un formigueig de persones han visitat aquest diumenge Viladrau, atrets per les bones temperatures i l’època de recollida de castanya. Els aparcaments públics, que son gratuïts, estaven plens a vessar i els restaurants i botigues també han notat aquest repunt propi de la tardor. Per controlar els accessos i ordenar aquesta onada de visitants, des de fa tres anys que hi ha en marxa un dispositiu de vigilància. Pivota al voltant de la Guàrdia Municipal, que es coordina amb els propietaris, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals. “Hi ha molt bona col·laboració”, assegurava aquest diumenge a l’ACN Guillem, un dels agents de la Guàrdia Municipal.

Explica que aquesta tardor no hi ha hagut incidents importants i subratlla que per al poble és molt positiu aquesta arribada de visitants. La pitjor part son els furtius. “Són grups de fins a deu persones que venen amb furgonetes, van molt preparats i venen a furtar a les propietats privades i després les venen”, assenyala. L’últim avís va ser aquest dissabte d’un propietari que va alertar-los de set persones equipats amb sacs grans a la seva finca. En aquella ocasió i com acostuma a passar en arribar-hi la policia ja no hi eren. “Son professionals i en poc més de vint minuts es poden emportar fins a 30 quilos de castanyes”. Es coneixen els camins i, per a un municipi de 56 km2 de superfície, enxampar-los ‘in fraganti’ no és fàcil.

El protocol estableix que primer se’ls ordena que deixin els sacs per retornar-ho als amos de la finca. En cas de problemes, s’avisa als Mossos.

Civisme i respecte pel bosc

S’han penjat cartells on s’informa que les finques són privades i, segons l’Ajuntament, es fa molta pedagogia perquè els visitants respectin les normes. També s’informa que s’ha de passejar amb els gossos lligats i que no es poden picar els arbres per fer baixar les castanyes. Tot i això, encara hi ha actituds incíviques com ara deixar la brossa al bosc.

Jaume, un masover que treballa en una finca, explica que és difícil trobar l’equilibri entre massificació i activitat econòmica. “Tothom puja a collir castanyes i està molt bé però han de saber que hi ha famílies com nosaltres que vivim d’això”, explica. Creu que caldria implantar noves restriccions per reduir la freqüentació. Això també milloraria la visita dels que hi van. “Si algú ve a passejar per la natura i es troba com en un parc d’atraccions no és el que ve a buscar, com ara escoltar el silenci, i ara mateix és complicat trobar-ho”.

“El primer que arriba s’emporta les castanyes”, explicava l’Alba, una visitant de Rubí que ha vingut a passar el dia amb la família. N’han pogut collir poques però estan molt satisfets de l’experiència.

Els controls continuaran el cap de setmana vinent, quan Viladrau celebrarà la tradicional Fira de la Castanya. Cada any aplega milers de visitants amb desenes d’activitats com tastos gastronòmics, itineraris guiats pels castanyers, exposicions, tallers i contes, entre d’altres. S’hi poden aplegar més de 20.000 persones, segons xifres d’anteriors edicions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor