11.12.2015 - 11:30
|
Actualització: 11.12.2015 - 11:33
El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, ha denunciat que l’estat espanyol ha posat traves a la participació de la Generalitat en la cimera del canvi climàtic a París. En una entrevista a Rac1, Vila ha lamentat que mentre el Canadà o el Regne Unit van ajudar les delegacions del Quebec o Escòcia a obtenir les credencials, l’estat espanyol era ‘més partidari de bloquejar que d’ajudar’ Catalunya o el País Basc. A més, Vila ha titllat la política mediambiental espanyola de ‘frívola i no previsible’ i ha criticat que, en privat, el govern del PP ha tingut un component molt fort de negació del canvi climàtic.
‘Contínuament hem tingut problemes amb el govern espanyol per assistir a la cimera del canvi climàtic’, ha dit Vila. ‘En cimeres d’aquesta índole, –ha afegit- l’estat espanyol no és un aliat, sinó un problema més’, ha denunciat. El conseller ha assegurat que s’han posat ‘traves’, per exemple, en l’obtenció de credencials per assistir a la trobada internacional.
Santi Vila ha criticat la política ‘erràtica’ del govern espanyol en política energètica. També ha posat de manifest que la política mediambiental estatal ha contrastat amb la de Catalunya, que serà ‘la primera del sud d’Europa amb una Llei del canvi climàtic’. Pel titular de Territori i Sostenibilitat, ‘Catalunya, encara que està en el marc de les subnacions, té un paper protagonista que li reconeix la comunitat internacional en aquest tipus de polítiques, malgrat el paper que hi ha jugat l’estat espanyol’.
Preguntat sobre per què els vehicles de la Generalitat no eren més sostenibles, Santi Vila ha defensat que les polítiques verdes s’han d’implementar de forma ‘progressiva’ i ha dit que actualment ‘un 25% de la flota és elèctrica, híbrida o marcadament eficient’.
A més, ha assegurat que Catalunya ha reduït en un 30% les emissions en els darrers anys gràcies a les polítiques d’ajuntaments i Generalitat i ha assegurat que les emissions es van començar a reduir el 2005 i actualment se situen a nivells del 1992.