06.07.2020 - 20:47
El cèlebre compositor i director d’orquestra italià Ennio Morricone (Roma, 1928) s’ha mort avui a noranta-un anys a causa de complicacions per una lesió al fèmur. Rere seu ha deixat centenars de composicions musicals per a pel·lícules i documentaris, algunes d’elles catalogades com a obra mestra. A continuació fem una selecció de les més peces més emblemàtiques que es recorden al compositor.
S’ha mort el compositor Ennio Morricone
Cinema Paradiso
Una de les més populars és sense dubte la pel·lícula de Giuseppe Tornatore (1988), encara que no li va reportar cap Oscar. És impossible de separar la pel·lícula de la banda sonora original composta per Morricone, que acompanya un dels finals més recordats de la història del cinema.
The Mission
Tampoc va guanyar cap Oscar per aquesta banda sonora, una pedra en la sabata del músic italià. Va arribar a confessar que hauria d’haver guanyat l’estatueta de 1986 i que Round Midnight, qui finalment se la va emportar, en cap cas era música original.
Il buono, il brutto, il cattivo
Qui no coneix el tema principal d’aquest film? Morricone va posar la música a tots els ‘spaghetti western’ del seu amic de la infància Sergio Leone, amb qui van aconseguir donar una segona vida al gènere del western. Després també l’acompanyaria en la seva aventura americana a Once Upon A Time In America, abans que Leone morís per un infart.
The Hateful Eight
Finalment el 2016 va rebre l’Oscar en la categoria de millor banda sonora original per la pel·lícula de Quentin Tarantino, després d’haver estat nominat sis vegades en aquesta categoria. Es va convertir així en el guardonat més longeu en aquesta categoria en la història dels premis.
Novecento
Sempre va dir que li hauria agradat compondre la banda sonora de The Last Emperor, l’altra gran obra mestra del seu compatriota Bernardo Bertolucci. Però en aquest film de més de tres-cents minuts sobre la classe treballadora italiana, Morricone va sobresortir. Tant és així, que Bertolucci va definir la seva feina com un ‘dels himnes més bells de la història del cinema’.