[VÍDEOS] Impressionant repic de cassoles contra Felipe VI

  • La convocatòria dels partits i entitats independentistes i dels comuns contra la corrupció monàrquica ha tingut una gran resposta ciutadana

VilaWeb

Redacció

18.03.2020 - 21:06
Actualització: 18.03.2020 - 22:31

La convocatòria contra Felipe VI, repicant atuells a l’hora del seu discurs televisat, ha estat un èxit. L’ANC, Òmnium Cultural, els CDR i partits com JxCat, ERC, En Comú Podem, la CUP i Més per Mallorca havien convocat la protesta amb l’etiqueta #CoronaCiao coincidint amb el discurs del rei espanyol després d’haver-se reunit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els quatre ministres del comitè tècnic de la gestió de la pandèmia del coronavirus: Salvador Illa, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i José Luis Ábalos.

Vegeu alguns dels vídeos del repic de cassoles a Barcelona, Lleida, València, Palma, Girona i Tarragona, entre més viles i ciutats del país.

També s’han pogut escoltar repics de cassoles a Madrid, a Galícia i al País Basc.

Alguns grups i cantants s’han afegit a la protesta.

Aquest migdia ja s’ha sentit un primer repic d’atuells. La protesta, que s’ha transmès per missatges de WhatsApp, demanava que Juan Carlos I donés a la sanitat pública els milions d’origen saudita que la premsa estrangera ha revelat que té en comptes suïssos. Vegeu ací un recull de vídeos:

Òmnium Cultural va publicar un vídeo per a denunciar que Felipe VI sabia els ‘negocis bruts’ del seu pare, però que fins que la premsa estrangera no els ha descoberts no n’ha dit res, justament ‘quan tota l’atenció se centra en el coronavirus’. A banda els missatges institucionals nadalencs, aquest és el segon discurs públic d’ençà del del 3 d’octubre de 2017, en què va avalar la repressió contra els catalans.

Felipe VI va dir que renunciava a l’herència que li pogués correspondre dels seixanta-cinc milions d’euros de Juan Carlos I i a ‘qualsevol actiu, inversió o estructura financera l’origen, característiques o finalitat puguin no estar d’acord amb la legalitat o amb els criteris de rectitud i integritat que regeixen la seva activitat institucional i privada’.

Amb aquesta frase Felipe VI admetia la informació de The Telegraph i reconeixia la seva connexió directa amb els negocis de son pare. La investigació del diari anglès explica que el juliol del 2008 Juan Carlos va crear la Fundació Lucum, que té la seu a Panamà i un compte al banc Mirabaud de Ginebra, Suïssa, que és on el rei d’Aràbia Saudita, en aquell moment Abdul·là I, va dipositar 64.884.405 euros com a pagament de gestions per a la construcció del TGV al seu país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor