[VÍDEOS] Cinc anys de la batalla d’Urquinaona, la nit que la brutalitat policíaca fou vençuda

  • Repassem amb contingut gràfic què va passar el 18 d'octubre de 2019 · Tot va començar amb les Marxes per la Llibertat, però hi va haver un canvi de guió molt significatiu

VilaWeb
Imatge d'arxiu del 18 d'octubre del 2019 (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
18.10.2024 - 19:42

Avui fa cinc anys del 18 d’octubre de 2019. Aquell dia, l’entrada de les Marxes per la Llibertat a Barcelona va marcar el punt àlgid de la mobilització en protesta per les sentències del Tribunal Suprem espanyol. Els manifestants van expressar el malestar i la ràbia durant tot el dia. A la nit, hi va haver un canvi de guió molt significatiu.

Els manifestants, molts dels quals joves, van plantar cara a la policia espanyola i als Mossos d’Esquadra, que els darrers dies havien reprimit amb brutalitat totes les manifestacions de caràcters independentista. L’epicentre de l’embat dels independentistes va ser la plaça d’Urquinaona de Barcelona. Allà, els independentistes van guanyar les forces policials, que es van retirar, esgotades i espantades.

I allà va néixer l’anomenada popularment batalla d’Urquinaona. Tot va passar en un clima marcat pels discursos dels polítics, molts dels quals van aprofitar algunes imatges de les protestes per criminalitzar el moviment. El més punyent fou Miquel Buch, aleshores conseller d’Interior i, per tant, el màxim responsable polític de les actuacions dels Mossos d’Esquadra. Mentre piulava missatges i feia compareixences de premsa incendiàries, la policia carregava brutalment contra els manifestants.

Divendres 18 d’octubre al migdia, les Marxes per la Llibertat van arribar a Barcelona. El bloc que havia sortit de Berga i el que havia partit de Vic van entrar junts per l’avinguda de la Meridiana, i van deixar una imatge espectacular.

A la tarda, totes les columnes de les Marxes per la Llibertat van confluir als Jardinets de Gràcia, on va començar una manifestació gegantina que va aglutinar tant els manifestants que caminaven de feia dies com els qui s’hi van afegir en aquell moment.

Els tractors van ser molt aplaudits quan es van incorporar a la manifestació.


Periodistes de TV3 van recollir el moment en què van començar els enfrontaments a la via Laietana a la tarda, que van durar hores i van tenir una gran magnitud. En un moment donat, la línia d’agents antiavalots de la policia espanyola va córrer cap als manifestants, que no esperaven aquella resposta i ,fins i tot, seien a la calçada relaxats. Les imatges es van fer especialment virals per l’acarnissament contra un noi de setze anys, identificable perquè duia una dessuadora carabassa, que no va reaccionar a temps i no va poder escapar dels policies. El 2021, el Tribunal Constitucional espanyol va ordenar d’investigar les tortures que va patir el noi a la comissaria de la Via Laietana.

La policia espanyola baixava amb les furgonetes d’antiavalots per la via Laietana de Barcelona a gran velocitat contra els manifestants. A la nit, gairebé van atropellar un manifestant a la plaça de Catalunya.

Pels volts de les 18.30, els tractors van entrar per la Gran Via per expressar el suport a les protestes que s’havien convocat i foren aplaudits per tots els manifestants.

No tan sols hi havia manifestacions a Barcelona i a Catalunya. També n’hi va haver a València i al País Basc, entre més llocs.

La setmana de les protestes, una part de l’independentisme va deixar de banda el  lema de la no-violència i va enfrontar-se obertament a la policia amb barricades i llançament d’objectes. Alguns manifestants n’explicaren els motius a Betevé:


Desbordats per la situació, els antiavalots de la policia espanyola van haver de demanar més munició per a continuar disparant bales de goma contra els manifestants.


Enmig de les protestes de la plaça d’Urquinaona, la policia va provar de dissoldre els aldarulls llançant pots amb gas lacrimogen des dels edificis adjacents.

Agents de la policia espanyola van detenir el fotoperiodista d’El País Albert Garcia, que aquell dia treballava cobrint la protesta. La periodista de la Ser Anna Punsí, que era a prop, va explicar que Garcia feia fotos d’una altra detenció a la plaça d’Urquinaona quan els policies van adonar-se que estaven envoltats de periodistes i van cridar “la càmera!”. Tot seguit, el van arrestar, acusat d’haver empentat un agent, malgrat les crítiques dels altres periodistes que eren amb ell.

Els enfrontaments entre policies i manifestants van fer que un agent antiavalots de la policia espanyola caigués a terra inconscient. Anys més tard, aquest agent i un altre policia lesionat van demanar de ser acusació particular en la causa contra el Tsunami Democràtic malgrat que aquella protesta no l’havia convocada pas el Tsunami Democràtic.

Les protestes intenses del 18 d’octubre van fer que els Mossos d’Esquadra fessin servir per primera vegada la tanqueta d’aigua, coneguda popularment com “la balena”. Vora les 22.30 van fer-la servir per obrir-se pas per les barricades que hi havia a la Via Laietana i la plaça d’Urquinaona. Després, va continuar circulant pel centre de Barcelona.

Aquella nit es van veure tot d’escenes excepcionals de la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra, que van actuar amb brutalitat i van fer detencions arbitràries. Va ser el cas d’aquest veí de Girona, que la policia espanyola va reduir i apallissar quan provava d’apagar un foc. També es va viralitzar el vídeo d’una manifestant a Barcelona que va encarar-se a la policia espanyola. Els agents la van tirar a terra, però ella es va aixecar i els va plantar cara.

També hi va haver emboscades de la policia espanyola. En el següent vídeo, s’hi veu un home passejant amb una estelada. Els agents l’agredeixen, els veïns els recriminen l’actuació i, tot seguit, un escopeter dispara contra els veïns.

La policia també va assaltar autobusos públics de Barcelona cercant manifestants. En aquest cas, els Mossos d’Esquadra.

L’endemà dels grans aldarulls d’Urquinaona, Gabriel Rufián va participar en la mobilització que començava a l’Arc de Triomf. Els manifestants el van escridassar i li van cridar: “Sou l’antiga Convergència”. Durant aquella setmana, Rufián havia condemnat els aldarulls de les manifestacions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor