Videojocs: una eina educativa més?

  • Repassem els videojocs més adients per a regalar a la mainada i els joves

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

01.01.2019 - 21:50

Fa temps que els videojocs són un dels regals estrella el dia de Reis, especialment entre la mainada i el jovent. No obstat això, no tenen gaire bona fama. Són moltes les veus que n’alerten dels perills i de les conseqüències de fer-ne un mal ús: hàbits sedentaris, addicció, aïllament, integració de valors violents i sexistes, etc. Què cal tenir en compte, doncs, a l’hora de regalar un videojoc aquestes festes? Segons el pedagog Jordi Puig, cal parar atenció al valor que hi ha darrere de cada videojoc: ‘No tots són masclistes o violents, i si el nostre fill en vol un que ho sigui, hem de mantenir-nos ferms i saber dir que no.’

Més enllà de l’entreteniment
‘És important que els videojocs, a més d’entreteniment, ofereixin aprenentatge’, explica Puig. ‘Són especialment positius aquells que permeten emprar el pensament matemàtic o obliguen a traçar estratègies.’ Seria el cas de títols com Age of Empires, considerat un dels millors jocs en aquesta categoria.

A més, els videojocs tenen altres avantatges que poden ser útils per al futur: exerciten l’habilitat visuoespacial –de moviment en un espai abstracte–, necessària, per exemple, per als arquitectes.

Així doncs, poden esdevenir una meravellosa eina per a combinar diversió, exercici cognitiu i fins i tot exercici físic. Malgrat que sovint es pensa que sedentarisme i videojocs van de la mà, títols tan populars com Wii Sports, Wii Fit, Move Fitness, Just Dance o Dance Central també fomenten l’exercici físic, sigui amb la gimnàstica o la dansa.

Els clàssics, una opció segura
No cal fer una cerca gaire exhaustiva per a comprar videojocs ‘blancs’ o educatius, perquè els clàssics sempre funcionen. Jocs com Zelda, Super Mario Bross, Minecraft, Simcity o Puyo Puyo Tetris ajuden a desenvolupar les capacitats estratègiques dels joves. ‘Tot allò que estigui relacionat amb construir, siguin empreses, imperis o models de ciutat, és positiu’, opina Puig. En els dos primers casos, les aventures del protagonista obliguen, moltes vegades, a utilitzar l’enginy; a Simcity, el jugador ha de construir ciutats; i a Minecraft, col·locar blocs. L’últim joc és una nova versió –més complexa– del mític joc dels vuitanta.

Els videojocs moderns també poden tenir aquests valors. És el cas dels populars Sims, que ofereixen la possibilitat de dissenyar, construir i mantenir una casa, o de Cities: Skylines, que també permet construir ciutats.

Més jocs que poden ser interessants en aquest sentit són els de futbol, com FIFA o Pro Evolution Soccer, ja que permeten fitxar jugadors i gestionar l’economia del club com ho faria el mateix president, cosa que també es pot considerar estratègia.

I com saber si un videojoc té valors positius? Tant els fòrums com les pàgines especialitzades i els canals de YouTube contenen molta informació sobre cada joc que surt al mercat. A les botigues físiques, a més, és fàcil comprovar a la caràtula si el videojoc conté sexe o violència i a partir de quina edat és adequat.

La norma de la mitja hora
Encara que els joves passin l’estona amb videojocs educatius, cal regular-ne l’ús perquè també dediquin temps a altres activitats, com la lectura o l’esport. ‘Si juguen mitja hora, convé que dediquin uns altres trenta minuts a llegir un llibre’, aconsella Puig. ‘És la pedagogia de l’equilibri.’

Un altre hàbit saludable pel que fa al consum de tecnologia és el de fer-la servir en públic i no reclòs a l’habitació, per tal que els pares puguin supervisar a què juga i com.

Si, a banda dels videojocs, encara hi ha dubtes de què regalar als fills, Puig assenyala els jocs de taula com una molt bona opció que mai no passa de moda: ‘L’equilibri ideal seria regalar un videojoc, un joc de taula i una pilota.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor