Un nou paper al món dels videojocs en català

  • “Per jugar a videojocs en català, cal parlar en català de videojocs”, diu 3DNassos, una revista que vol fomentar l’ús de la llengua i unir la comunitat de jugadors

VilaWeb
Bernat Herrándiz Serentill
12.05.2022 - 21:40
Actualització: 12.05.2022 - 22:42

Augmentar la presència del català als videojocs pot semblar un objectiu difícil, perquè cal saltar plataformes i superar obstacles gegantins. I quan se’n supera un, encara hi ha una pila de pantalles més davant. Però com passa a l’històric Mario Bros, hi ha petits herois que miren de tirar endavant fent front a tots els problemes amb els recursos que tenen. A tot aquest conjunt de petits Marios catalans, se’ls afegeix ara un nou actor que també vol tenir un paper per a assolir l’objectiu, la revista 3DNassos.

La seva raó de ser, “per jugar a videojocs en català, cal parlar en català de videojocs”, els ha portat a impulsar una revista en paper, un format que podria semblar incompatible amb el món virtual, però que 3DNassos veu com un suport interessant per a fomentar la llengua i aportar un altre punt d’unió a la comunitat dels videojugadors catalans.

La idea és reforçar l’ús de la llengua en aquest sector i donar espai a les altres iniciatives reservant una secció específica per a col·laboracions de tots aquells Marios que corren i salten al seu costat: les comunitats, els mitjans i els creadors en català. En el primer número, per exemple, hi participaran Xboxers Catalans, Catalunya PlayStation, Xe Quin Pasme!, Pixelats i Nintenhype.

Ara amb més força i un públic involucrat

Si bé els impulsors han anunciat el llançament del primer número de la revista, el 2017 ja van provar de publicar-la. Llavors no van tenir prou solidesa per a establir-se, i ara ho han tornat a intentar cercant-ne el finançament amb un Verkami que també els ha servit per a testar l’acollida de la iniciativa entre el públic objectiu. I la prova ha estat un èxit immediat: han aconseguit el propòsit de recollir els 1.200 euros els tres primers dies gràcies a uns quants donants molt interessats en el projecte. “No farem enviaments en massa, sabem que som una revista petita amb subscriptors molt involucrats”, diu Roger Mitats, director de la revista, que ja ha editat el primer número.

Els creadors de la revista són conscients de quin és el retrat robot del seu públic: “Lectors ni gaire joves ni gaire grans, entre vint anys i quaranta-cinc, interessats en la llengua i els videojocs i que busquen un contingut treballat”, però no volen tancar portes a ningú que estigui interessat en els jocs en català.

Un número per a arrencar amb força

Per superar amb èxit la primera pantalla del joc, que sol ser clau en aquesta mena de publicacions, el primer número de 3DNassos compta amb continguts de qualitat que ja comencen a la portada, protagonitzada per tres videojocs en català: Sword of the Necromancer, Summer in Mara i Curse of the Sea Rats. A més, hi haurà altres continguts exclusius, com una entrevista als traductors de jocs Eduard Ereza i Joel Garcia; el perfil de qui consideren un dels creadors més únics de l’escena mundial, John Romero; i la història de Goutham Dindukurthi, un programador indi que ha viscut a Barcelona.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La publicació del segon número de 3DNassos, que volen que tingui més pàgines i il·lustracions, també està assegurada gràcies al fet que moltes persones van fer una aportació més elevada a canvi de rebre els dos primers números i a una inversió que han avançat els impulsors de la revista. Tots dos números s’oferiran primer als contribuents del Verkami, que tindran un temps d’exclusivitat abans no s’obrin a la resta del públic amb una botiga virtual, encara en construcció.

Quant als números següents, no repetiran la fórmula de les aportacions sinó que els editaran pel seu compte i miraran de recuperar la inversió amb la venda directa i possibles acords de patrocini i pàgines de publicitat. També oferiran una subscripció als lectors fidels que vulguin rebre a casa els dos o tres números que editaran anualment.

El mercat va creixent però encara hi ha pocs videojocs en català

Tot i que el projecte podrà tirar endavant, els impulsors es miren la presència del català en aquest sector amb realisme: “La quantitat de videojocs en català respecte del total és ínfima i l’estructura de difusió i conversa sobre aquest món no el promou gens.” Una situació que recorda una jungla plena de minions i campions enemics, però en què, al contrari del que passa al popular League of Legends, l’equip català no parteix pas en igualtat de condicions.

És precisament per això que 3DNassos vol amplificar les peces que jugadors i creadors van posant de mica en mica i, de fet, són conscients que el castell ja està començat: “Fa deu anys no n’hi havia gaires, de videojocs en català, i avui la situació és una mica millor, amb més d’un centenar”, diu amb cert optimisme Roger Mitats, que valora positivament que la Generalitat de Catalunya reculli a la base de dades VDJoc tots els jocs als quals es pot jugar en català.

Tot i l’esperança que poden despertar el creixement i les iniciatives dels darrers anys, els responsables de la revista creuen que encara hi ha molta feina a fer: “Cal més activisme i suport econòmic per a normalitzar i promoure la llengua en aquest àmbit.”

A partir d’ara, els petits Marios, les princeses i els avatars indeterminats que juguen en català i pel català podran servir-se del paper d’aquesta iniciativa per fer que les peces que posin o les plataformes que superin es multipliquin i tinguin més ressò i que la partida a la qual juga el català sigui com més va menys desigual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb