06.02.2019 - 20:29
|
Actualització: 06.02.2019 - 23:12
S’ha avançat i continuaran parlant els dies vinents. Aquest, segons fonts del govern de la Generalitat, ha estat el resultat de la videoconferència que el vice-president català, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, han fet aquesta tarda amb la vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo. El propòsit de la reunió era d’acostar posicions per a formar una taula de partits, amb un relator independent, que abordi el conflicte polític, en canvi que el PDECat i ERC retirin les esmenes que tombarien el pressupost de Pedro Sánchez. Durant una hora i mitja, els representants de tots dos governs han mirat de llimar les diferències que a hores d’ara dificulten l’acord. Aragonès i Artadi eren al parlament.
Les divergències són de forma i de fons. D’una banda, el govern català exigeix que en la taula de partits hi hagi representants del PSOE amb capacitat de prendre decisions que vinculin tota la formació i no tan sols el PSC. També ha demanat que hi hagi Podem. La Generalitat proposa, per tant, dos representants de cada formació: JxCat, ERC, el PSOE i Podem. Però el govern espanyol circumscriu aquesta taula a l’àmbit català i diu que la comissió bilateral, regulada a l’estatut, és l’únic òrgan de relació que hi ha d’haver entre tots dos executius. Quant al fons, el govern reclama que l’objecte de la negociació sigui el dret d’autodeterminació i la fi de la repressió, i que es tanqui una metodologia i un pla de treball. La Moncloa, en canvi, diu que les converses es restringeixen a l’àmbit de la legalitat autonòmica i constitucional.
Aquest matí la vice-presidenta espanyola ha fet una compareixença en què ha tornat a afirmar que la taula de partits és d’àmbit català i no pas estatal i que és aquí on accepten que hi hagi un relator o observador independent. Calvo ha volgut contrarestar la pressió d’alguns barons del PSOE contraris a la negociació amb Catalunya i també la campanya del PP i Cs, que han convocat una manifestació diumenge a Madrid. Poc després, Artadi ha dit en una conferència de premsa que la distància ‘continua essent gran’.
El debat a la totalitat del pressupost espanyol començarà dimarts que ve, justament el primer dia de judici contra el procés independentista. Fins aquell dia, ERC i el PDECat poden retirar les esmenes de refús. El PDECat, de fet, encara no l’ha presentada perquè vol exhaurir el termini, que s’acaba divendres a migdia. Perquè els comptes es puguin debatre al congrés espanyol, Sánchez necessita que els dos partits independentistes retirin les esmenes. Si ho fa un de sols no n’hi haurà prou, tenint en compte que els vots contraris al pressupost s’afegirien als del PP i Cs.