28.09.2021 - 18:34
|
Actualització: 28.09.2021 - 19:57
La plataforma No Callarem ha presentat una campanya per a denunciar la vulneració dels drets humans a l’estat espanyol a través del documentari Art. 490, un film per la llibertat que és previst que s’estreni la primavera del 2022. El film se centra en els casos d’Elgio, Pablo Hasel i Valtònyc, que comparteixen la seva història des de la inhabilitació, l’exili i la presó. Els moments més quotidians de les vides dels músics són el punt de partida per a observar-los i, posteriorment, conversar-hi. En paral·lel, No Callarem ha engegat una acció de micromecenatge per a aconseguir 75.000 euros per a finançar la campanya i el documentari.
El documentari té una banda sonora inèdita amb la col·laboració d’artistes com Yolanda Sey, Bittah i Ana Tijoux, que versionen lletres d’Elgio, Valtònyc i Hasel, respectivament, i en creen de noves inspirades en els seus casos. També hi apareixen cançons creades per a l’ocasió d’Albert Pla, Las Bajas Pasiones, JazzWoman, Mateu Matas i Irene Reig. Art 490 oscil·la entre el documentari musical i el social i de denúncia. És una fusió de gèneres que pretén de reafirmar la denúncia de cadascuna de les condemnes de tots tres rapers. A més, hi apareixen uns cartells fets per la impremta col·lectiva de Can Batlló.
Vegeu-ne aquest vídeo promocional:
No Callarem ha anunciat que justament avui un equip de la productora Bruna ha entrat a la presó de Ponent per a fer la primera entrevista enregistrada a Pablo Hasel.
La cantant Yolanda Sey, que participa en el documentari, ha condemnat la ultradreta i el neofeixisme pel seu discurs d’odi contra les dones, les persones LGBTI i els immigrants. També ha criticat que els tribunals considerin llibertat d’expressió l’apologia del règim franquista mentre castiguen cantants i artistes que fan servir la llibertat d’expressió per criticar el poder. Per això, Sey considera imprescindible de plantar cara. Ana Tijoux ha volgut mostrar el suport internacional de tot el col·lectiu de rapers i de la comunitat hip-hop i ha dit que la censura no és cap opció. “Que algú hagi d’anar a la presó o que sigui condemnat per les seves lletres em sembla medieval”, ha precisat.
L’objectiu d’Art. 490, segons que ha explicat Albert Costa, membre de No Callarem, és anar més enllà del documentari i fer servir la capacitat de penetració per convertir-la en una eina contra l’opressió i la vulneració de drets de l’estat espanyol. Per aconseguir-ho des de la plataforma, fan una crida a tota la ciutadania a través de la campanya de micromecenatge.
Reivindicacions de No Callarem
La plataforma No Callarem, a través d’Art. 490, reivindica la llibertat immediata de Pablo Hasel, el lliure retorn de Valtònyc i l’arxivament de la causa oberta contra Elgio i totes les causes de represaliats per haver exercit la llibertat d’expressió.
A més, volen que es comenci un procediment per a suprimir els articles de la constitució espanyola referents a injúries i calúmnies contra la corona i les institucions de l’estat espanyol; derogar la llei mordassa i l’article 578 del Codi Penal, que fa referència a l’enaltiment del terrorisme.