Torra, a l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi: ‘Sense llibertat no hi cultura, no hi ha talent, i sense cultura no hi ha llibertat’

  • Els pares de Guillem Agulló, els germans Roca, Joan Ramon Resina i Laia Sanz, entre els premiats

VilaWeb
Redacció
21.09.2020 - 17:22
Actualització: 21.09.2020 - 20:54

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat avui que ‘sense llibertat no hi cultura, no hi ha talent, i sense cultura no hi ha llibertat. La cultura ens fa ser presents al món i ens permet participar amb la construcció de la humanitat amb la nostra veu’. Ho ha afirmat en el lliurament de la Creu de Sant Jordi a personalitats destacades com l’artista Miquel Barceló, l’actriu Imma Colomer, la coreògrafa Sol Picó, els germans Roca, Pallassos Sense Fronteres, el filòleg i articulista de VilaWeb Joan Ramon Resina, el sociòleg Joan Estruch, la pilot de motos Laia Sanz i els pares de Guillem Agulló per la seva lluita antifeixista. En total, trenta personalitats i quinze entitats han estat guardonades per haver prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat en el pla cívic i cultural.

A l’entrega dels premis, el president ha remarcat que l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi viu d’ençà del 2018 una greu i important excepcionalitat, i ha remarcat: ‘A les edicions del 2018 i 2019 no hi érem pas tots, i enguany hi hem d’afegir la pandèmia provocada per la covid-19’. A més, ha lamentat que si bé no s’ha pogut celebrar aquest esdeveniment en el format habitual al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha aconseguit celebrar-se al Saló de Sant Jordi de la Generalitat, ‘potser un dels llocs més emblemàtics’ del país.

‘Un reflex’ del que és Catalunya

El president ha enumerat els àmbits de pertinença dels diferents premiats, als qui ha reconegut: ‘Sou un exemple però també un reflex de què és Catalunya’, i també, segons ha dit, del seu compromís, que evidencia que Catalunya és un poble amb vocació de futur, personalitat pròpia i amb una història difícil, ‘amb ànima, amb passió, que malda per ser lliure.

Torra ha demanat als guardonats: ‘Generadors de talent, de cultura i de llibertat, honoreu el nostre país’. En aquest sentit, el president ha citat Mercè Rodoreda, que deia que la millor manera que tenia d’honorar el seu país era fer la seva feina el millor possible. ‘Us vull agrair que hàgiu servit al vostre país tan bé que heu estat mereixedors d’aquesta creu de Sant Jordi’.

Àngels Ponsa: ‘Som un país extraordinari’

‘Veure avui la sala tan plena de talent em fa creure que som un país extraordinari’, ha dit la consellera, Àngels Ponsa, que ha citat Josep Carner, de qui es commemora el 50è aniversari de la seva mort. ‘Ens hauria agradat lliurar aquests guardons en unes condicions habituals’, ha destacat també la consellera, que ha celebrat que, malgrat tot, s’ha trobat la manera de lliurar-los.

De fet, ha defensat: ‘Ha estat enmig de la pandèmia que hem après a valorar la ciència la cultura i el coneixement’, i ha reivindicat que aquestes disciplines omplen l’ànima i permeten mantenir-se viu en tots els sentits. A més, ha agraït la tasca dels científics per fer front a la situació, ha dedicat un record a les víctimes, i en especial a l’historiador Jordi Monés i Pujol-Busquets, que es va morir al març.

Ponsa ha reivindicat que en un moment com l’actual a la societat li ha tocat reinventar-se, donant lloc a desenes exemples de bones pràctiques, ‘amb gent amb empenta, que no s’atura i rema endavant’, i ha afegit: ‘No som un poble que es rendeix’. La consellera ha remarcat el coratge que ha dut a fer gestes extraordinàries al passat i al futur, i ha reivindicat recuperar part les llibertats.

‘Volem viure en llibertat en tots els àmbits, de pensament d’expressió i col·lectiva com a nació. Ens volem sobrians’, ha dit Ponsa, que ha agraït els premiats de ser constructors d’un pensament crític: ‘Ara ens calen més que mai referents i ‘influencers’, persones amb virtuts i valors’, ha afegit la consellera, que ha assegurat que la Generalitat treballa amb la vocació i l’enginy per superar de la millor manera possible i amb els mínims inconvenients qualsevol repte que plantegi vida”, ha dit.

Altres premiats

Aquests guardons són un reconeixement que també inclou noms com l’economista Jordi Galí, el dirigent esportiu Pere Miró pel seu paper en els Jocs Olímpics de Barcelona, la dissenyadora Míriam Ponsa o l’Economuseu de les Valls d’Àneu, preserva la paritat de gènere i la representació territorial. La llista la completen la pianista, pedagoga i compositora Àngels Alabert, el doctor enginyer industrial Josep Amat, la pintora i gravadora Roser Bru, la historiadora Martina Camiade, la biòloga Purificació Canals, el poeta Antoni Canu, la bioenginyera Teresa Capell, l’historiador de l’art Eduard Carbonell, la lingüista Maria Josep, el músic i activista cultural Jordi Fàbregas, l’assistenta social Rosa Maria Garriga, el músic i orguener Gerhard Grenzing, l’arxiver Mossèn Benigne Marquès i Sala, la directiva i empresària Anna Mercadé, el pedagog Jordi Monés, l’educador Josep Maria Monferrer, el filòleg Josep Maria Nadal, la pianista i compositora de sardanes Montserrat Pujolar i l’endocrinòloga Carme Valls.

A més , el govern també ha aprovat atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats Aire Nou de Bao pel seu quart de segle de compromís amb la llengua i la cultura catalanes a la comarca del Rosselló; l’Associació Recvll Blanes pel centenari de la revista i la creació dels premis literaris; les Aules d’extensió universitària per a la gent gran de la UB; la Banda Municipal de Música d’Alcanar pels seus 175 anys; l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu; la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC); la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró; Pro Discapacitats Fundació Privada Terrassenca; la Fundació Sanitària Sant Pere Claver; l’Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre; la Fundació Privada Hospital de Campdevànol, l’Orfeó Nova Solsona; i el Taller Àuria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor